• info@tohtorille.fi

Pahoinvointi ja oksentaminen ovat tavallisia oireita | Tohtorille.fi

Pahoinvointi ja oksentaminen ovat varsin tavallisia oireita. Ne voivat esiintyä yhdessä tai toisistaan erillisinä. Aivoissa on erityinen pahoinvointi- ja oksennuskeskus, jota hermoston välittäjäaineet stimuloivat saaden aikaan oireet.

Mistä pahoinvointi johtuu?

Pahoinvointi ja oksentaminen voivat johtua hyvin monenlaisista sairauksista ja vaivoista, aina kyse ei ole ruoansulatuskanavan sairauksista. Taustalla on kuitenkin aina jokin sairaus tai vaiva, pahoinvointi ja oksentaminen eivät ole itsenäisiä sairauksia vaan oireita.

Tavallisin syy pahoinvointiin ja oksenteluun on äkillinen suolistotulehdus tai ruokamyrkytys. Oksentaminen alkaa tällöin äkillisesti ja on rajua. Mahan sisällön lisäksi oksennuksessa voi olla vihertävää sapensekaista nestettä. Infektioon liittyy oireena oksennuksen ja pahoinvoinnin lisäksi yleensä ripulia, kouristelevaa vatsakipua ja kuumetta. Äkilliset suolistotulehdukset paranevat tavallisesti muutaman päivän sisällä.

Oksentamisen ilman ripulia voivat aiheuttaa mahahaava, mahakatarri ja suolitukos. Oireena näissä vatsan sairauksissa on oksentamisen lisäksi yleensä kovat vatsakivut, jotka ovat voineet jatkua useita päiviä.

Ruoansulatuskanavan vaivojen lisäksi pahoinvointia ja oksentamista aiheuttaa monesti migreeni. Migreenille tyypillistä voimakasta päänsärkyä seuraa monilla potilailla pahoinvointi ja oksentaminen.

Pahoinvointi ja oksentaminen voivat liittyä myös aivojen ja keskushermoston ongelmiin. Aivoverenkierron häiriöt, ja esimerkiksi aivokalvontulehdus, voivat oireilla pahoinvoinnilla ja oksentamisena. Tasapainoelimiin liittyvässä pahoinvoinnissa oireena on myös huimaus. Yleinen tasapainoelimeen liittyvä pahoinvoinnin syy on matkapahoinvointi.

Pahoinvointi ja oksentaminen liittyvät myös moniin yleissairauksiin ja useat lääkkeet voivat aiheuttaa pahoinvointia. Esimerkiksi vaikea yleisinfektio voi aiheuttaa oksentamista, samoin nuoruustyypin diabetekseen liittyvä happomyrkytys. Lääkkeistä ainakin antikolinergit ja solunsalpaajat voivat haittavaikutuksena aiheuttaa pahoinvointia. Oksentamisen taustalla voi olla myös psyykkinen sairaus, tunnetuimpana esimerkkinä bulimia, jossa ahmimista seuraa omaehtoinen oksennus.

Pahoinvoinnin ja oksentamisen taustalla voi edellä mainittujen lisäksi olla joukko muitakin tekijöitä. Raskauspahoinvoinnista ja oksentamisesta kärsivät useimmat raskaana olevat naiset. Lisäksi pahoinvoinnin voi aiheuttaa muun muassa kasvainten aiheuttamat tukokset ja myrkylliset aineet, yleisimmin alkoholi.

Pahoinvoinnin hoito

Pahoinvoinnin ja oksentamisen hoito riippuu siitä, mikä ne aiheuttaa. Oksentelun aikana on kuitenkin hyvä välttää kiinteän ruoan syömistä ja yleensä ruoka ei maistukaan. Esimerkiksi vatsataudin kohdalla juodaan vettä pieninä annoksina. Jos veden juonti aiheuttaa oksentamisen, odotetaan muutama tunti ja kokeillaan uudelleen. Aikuisella pari päivää kestävä oksentaminen ei vielä aiheuta vaarallista nestehukkaa ja tilannetta voi seurata kotona.

Hoitoon on syytä hakeutua heti, jos oksennuksessa on verta tai pahoinvointiin ja oksentamiseen liittyy voimakas päänsärky ja migreeniä ei ole aiemmin todettu. Hoitoon muutaman tunnin sisällä hakeudutaan puolestaan, jos mahakipuihin liittyy voimistuvat oksennukset ilman ripulia tai potilaan yleistila huononee selvästi.