Raskausarvet

Raskausarvet

Usein raskausarviksi kutsuttuja venytysarpia tulee useimmille naisille raskauden aikana, mutta samanlaisia arpia voi syntyä ihoon muistakin syistä. Muita nimityksiä raskausarville ovat esimerkiksi arpijuovat ja striat.

Mistä raskausarvet johtuvat?

Raskausarvet, striat syntyvät äkillisen painonnousun tai pituuskasvun aikana, kun iho ei ehdi venyä tarpeeksi nopeasti. Ihon sidekudokset repeävät aiheuttaen näkyvän arven. Arpien syntyyn ei liity mitään näkyvää traumaa eivätkä arvet yleensä kirvele tai kutia.

Raskauden aikana noin 90 % naisista tulee jonkin verran raskausarpia, usein rintoihin ja alavatsaan sekä reisiin. Raskausarpien määrä on kuitenkin hyvin yksilöllistä vaihdellen muuutamista juovista suurelta osalta juovikkaaseen ihoalueeseen.

Striat ovat yleisiä myös murrosikäisillä nuorilla kasvupyrähdysten tai painon nousun yhteydessä. Arpia on noin kahdella kolmanneksella nuorista tytöistä ja noin kolmanneksella nuorista pojista.

Kortisonivalmisteiden käyttö niin ulkoisina voiteina kuin sisäisenä lääkityksenä altistaa venymisarpien synnylle. Lihasmassan kasvattaminen anabolisten steroidien avulla aiheuttaa myös usein strioja.

Raskausarpien oireet

Raskausarvet ovat pääasiassa kosmeettinen haitta. Arvet eivät yleensä oireile mitenkään, mutta iho rikkoutuu helpommin arpien kohdalta kuin muuten.

Aluksi arvet ovat yleensä punoittavia, joskus jopa violetin sävyisiä. Ajan myötä striat yleensä vaalenevat itsestään. Arvet voivat muuttua kiiltävän, jopa hopeisen näköisiksi. Selän arvet ovat usein vaakasuuntaisia, muualla arvet ovat pystysuunnassa.

Raskausarpien hoito

Raskausarpien häivyttämiseen on markkinoilla paljon tuotteita. Todisteita tuotteiden tehokkuudesta ei kuitenkaan ole. Hoitona käytetään myös ihon neularullausta, LED-valohoitoa ja ihon kemiallista kuorintaa. Erilaisilla laserhoidoilla on saatu hyviä tuloksia 50-80 % tapauksista. Lääkäri voi joissain tapauksissa määrätä hoidoksi tretinoiinivoidetta, jonka on todistettu nopeuttavan arpien häivyttymistä.

Raskausarpien täydellinen häivyttäminen ei kuitenkaan onnistu millään hoidolla. Hyvä on muistaa, että arvet vaalenevat itsestäänkin, joskus lähes huomaamattomiksi.

Raskausarpien ehkäisy

Raskaudesta johtuvia raskausarpia ei juurikaan voi ehkäistä. Kevyestä hieronnasta ja ihon rasvaamisesta voi kuitenkin olla hyötyä, eikä toisaalta ainakaan mitään haittaa.

Varsinkin murrosiässä ja nuorena aikuisena nopean painonnousun ehkäisy ehkäisee myös arpien syntyä. Kortisonivoiteita tulee käyttää vain lääkärin määräyksestä ja anabolisia steroideja lihasten kasvattamiseen ei tule käyttää lainkaan.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00808 http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/asiantuntijat/kauneus/milla_raskausarvet_pois http://www.terve.fi/raskaus-ja-odotus/raskausarvet