• info@tohtorille.fi

Angiina eli nielutulehdus saa kurkun kipeäksi | Tohtorille.fi

Angiina on nielutulehdus. Nykyään angiinan sijaan suositellaan käyttämään nimityksiä nielutulehdus ja nielurisatulehdus. Nielutulehduksen voi aiheuttaa useat virukset ja streptokokkeihin kuuluvat bakteerit.

Angiinan aiheuttajat

Nielurisatulehdus liittyy usein ylähengitystieinfektioihin, esimerkiksi tavalliseen flunssaan. Tulehduksen voi aiheuttaa niin virukset kuin bakteerit.  Merkittävin nielutulehduksen aiheuttaja on streptokokki A -bakteeri (angiinabakteeri), joka aiheuttaa 5–10 % aikuisten, ja 15–30% lasten, nielutulehduksista. Myös C- ja G -ryhmien streptokokit aiheuttavat nielurisojen tulehduksia. Streptokokit tarttuvat lähinnä käsien välityksellä. Myös ruokaperäisiä tartuntoja kuitenkin tunnetaan.

Alle kouluikäisillä lapsilla nielutulehduksen aiheuttaa kuitenkin yleisemmin virukset. Varsinkin alle 3 -vuotiailla bakteeriperäinen nielutulehdus on harvinainen.  

Oireiltaan angiinaa voi muistuttaa myös mononukleoosi sekä kurkkumätä. Kurkkumätää Suomessa ei kuitenkaan ole tavattu 2000-luvulla.

Angiinan oireet

Angiinan tyypillisiä oireita ovat kurkkukipu, kuume, päänsärky, leuan sekä kaulan imusolmukkeiden suureneminen ja aristaminen ja vaaleat peitteet nielurisoissa. Joskus oireisiin voi liittyä myös pahoinvointi ja oksentelu.

Viruksen aiheuttaman tulehduksen oireet voivat olla vaihtelevia ja muistuttaa bakteeriperäisen tulehduksen oireita. Molemmissa voi esiintyä tyypillisiä vaaleita peitteitä nielurisoissa. Viruksen aiheuttaman nielutulehduksen tavallisimmat oireet ovat kurkkukivun jälkeinen nuha ja yskä. Nuha ja yskä eivät yleensä liity streptokokin aiheuttamaan tulehdukseen. Joskus viruksen aiheuttaman nielutulehduksen ainoa oire on lievä kipu niellessä.

Pienillä lapsilla, jotka eivät vielä osaa kertoa oireistaan, ruokahaluttomuus ja kuolan valuminen voivat olla merkkejä nielutulehduksesta. Isompi lapsi osaa jo kertoa oireistaan.

Milloin tulee hakeutua lääkäriin?

Korkea kuume, kurkkukipu ja laaja-alaiset peitteet nielurisoissa ovat syy hakeutua lääkäriin. Muuten nielutulehduksen parantumista voidaan seurata kotona.

Lasten kohdalla hoitoon on syytä hakeutua erityisesti, jos leikki- tai kouluikäisellä lapsella on korkea kuume ja kurkkukipu ilman muita oireita, kurkkukipuun liittyy hengitysvaikeus, puheen puuroutuminen tai vaikeus avata suuta, perheessä on streptokokkitapaus ja lapselle nousee kuume, lapsella on hennon punertavaa ihottumaa kasvoissa tai vartalolla tai bakteeriperäiseen tulehdukseen aloitettu antibioottihoito ei ole vienyt kuumetta kolmessa päivässä.

Angiinan hoito

Bakteerin aiheuttama nielutulehdus hoidetaan antibiooteilla. Viruksen aiheuttama tulehdus paranee itsestään ja hoitona ovat oireita lievittävät tulehduskipulääkkeet.

Tulehduksen aiheuttaja varmistetaan joko nielun bakteeriviljelyllä tai streptokokin osoittavalla pikatestillä. Pikatesti kuitenkin paljastaa streptokokin vain kahdessa kolmasosassa tapauksista, joten useissa terveyskeskuksissa suositaan tarkempaa, mutta hitaampaa bakteeriviljelyä.

Bakteeriperäisen angiinan ensisijainen hoito on penisilliini, usein kymmenen päivän kuurina. Oireiden tulisi lievittyä jo muutamassa päivässä. Lapsi voi palata kouluun tai hoitopaikkaan kolme päivän jälkeen hoidon aloituksesta, jos vointi sen sallii, sillä bakteeri ei tartu enää yhden tai kahden päivän jälkeen hoidon aloituksesta.

Toistuvien nielurisatulehdusten kohdalla voidaan harkita nielurisojen poistoa. Jos tulehduksia on noin 3–4 vuodessa, suositellaan korva-,nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin arviota mahdollisesta nielurisojen poistoleikkauksesta. Nielurisojen poisto katkaisee tulehduskierteen tehokkaasti. Nykyään nielurisaleikkausten vaatimuksia on tiukennettu ja leikkauksia tehdään vähemmän kuin ennen, koska kyseessä ei ole täysin harmiton operaatio.

Joskus angiinaan liittyy kurkkupaise nielurisan takana. Kurkkupaiseen oire on niin sanottu leukalukko, suun avaamisen vaikeutuminen. Kurkkupaise tulisi avata mahdollisimman pian ja se voi syntyä antibioottikuurin aikanakin.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00309 http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/tunnista-nielutulehdus-angiina/#.VwYqVvmLTRY http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus;jsessionid=7DCCA3F5497612CAD786C9DCEC9E466A?id=khp00020