Borrelioosi eli Lymen tauti

Borrelioosi, Lymen tauti

Borrelioosi (Lymen tauti) on bakteeri-infektio, jota levittää lähinnä puutiainen eli punkki. Harvinaisissa tapauksissa myös muu pureva tai pistävä hyönteinen voi tartuttaa taudin.

Borrelioositartunta

Borrelioosin aiheuttaa Borrelia -sukuun kuuluvat bakteerit, jotka tavallisimmin leviävät puutiaisen puremasta. Punkeista noin viidennes kantaa Borrelia -bakteeria, mutta bakteerin esiintyminen vaihtelee suuresti eri osissa Suomea. Harvinaisemmissa tapauksissa borrelioosin voi saada myös esimerkiksi paarman puremasta.

Tartunnan voi saada niin nuoresta nymfi-punkista kuin aikuisesta punkista. Usein tartunnan aiheuttaa nuori punkki, jota ei pienen koon vuoksi huomata. Bakteeritartunnan saa arviolta kaksi kolmasosaa niistä, joihin puutiainen on ollut pureutuneena enemmän kuin vuorokauden. Jos punkki on ollut alle vuorokauden ihossa, tartuntariski on pieni. Bakteeritartunnan saaneista noin 50–80 % saa oireita. Suurella osalla oireena on vain ohimenevä ihottuma. Noin 10–20 % kehittää muitakin oireita. Suomessa bakteeritartunnan saa tiettävästi ainakin 4000 henkilöä vuodessa.

Borrelioosia kutsutaan myös Lymen taudiksi amerikkalaisen kaupungin mukaan. Tautia alettiin tutkia kaupungissa 1970-luvulla runsaan esiintyvyyden vuoksi. Aluksi tauti sekoitettiin usein lastenreumaan, mutta Lymen tauti ei kuulu reumasairauksiin eikä sillä ole mitään tekemistä lastenreuman kanssa.

Borrelioosin oireet

Punkin puremakohtaan ilmestyvä yli 5 cm:n läpimittainen, laajeneva punoitus yli viikon jälkeen puremasta on merkki varhaisvaiheen infektiosta. Pienempi, noin parin kolmen sentin punoitus puremakohdassa on normaalia eikä tarkoita bakteeritartuntaa. Ihottuma voi kutista, mutta siinä ei ole aristusta eikä kipua.

Borrelioosin aiheuttama ihottuma tunnetaan myös nimellä vaeltava ihottuma. Ihottumaläiskiä voi olla useitakin, tavallisimmin taive- ja karvoitusalueilla. Hoitamaton ihottuma häviää tavallisimmin 2–4 viikon sisällä, mutta voi jatkua pitempäänkin, jopa kuukausia. Joskus tartunnan varhaisvaiheessa on myös flunssan kaltaisia oireita, kuumetta, väsymystä ja lihaskipuja.

Harvinainen borrelioosin alkuvaiheen iho-oire on borrelia lymfosytooma; sinertävä, sileä, pehmeä ja aristamaton kyhmy. Tavallisimmin kyhmy esiintyy korvalehdellä, kivespussissa tai nännien alueella.

Mikäli borrelioosia ei hoideta taudin varhaisvaiheessa tai hoito epäonnistuu voi tulla muita myöhäisoireita. Oireet voivat ilmaantua pisimmillään vasta yli vuoden kuluttua tartunnasta. Tavallisimpia myöhäisoireita ovat lihaskivut, nivelten turvotus sekä hermoston oireet. Esimerkiksi kasvohermohalvaus on tavallista lapsilla ja nuorilla. Borrelioosi voi aiheuttaa myös kroonisia iho-oireita, silmätulehduksia ja sydänlihaksen tulehduksen. Myöhäisvaiheen oireet voivat jatkua jopa vuosia.

Borrelioosin toteaminen

Lääkärin vastaanotolle tulee hakeutua aina, borrelioosiin viittaavan, laajenevan ihottuman ilmestyessä punkin puremaan. Borrelioosi todetaan usein tyypillisen ihottuman perusteella. Jos tartunnasta on pidempi aika ja ihottuma on ehtinyt hävitä, on diagnoosin teko vaikeampaa.

Verikokeesta tehtävät vasta-aineiden tutkimukset helpottavat taudin toteamista, mutta eivät ole täysin luotettava menetelmä. Vasta-aineet ovat todettavissa vasta kolmen viikon kuluttua tartunnasta ja toisaalta vasta-aineita voi löytyä terveiden ja oireettomien verikokeista. Erotusdiagnoosissa on huomioitava muut mahdolliset sairaudet.

Borrelioosin hoito ja ehkäisy

Punkki tulee poistaa ihosta mahdollisimman pian. Alueilla, joilla on runsaasti punkkeja ja pitkässä heinikossa liikuttua tulee tarkistaa illalla iho kauttaaltaan punkkien varalta. Lapsilta on hyvä tutkia myös päänahka. Punkki poistetaan tarttumalla siihen mahdollisimman läheltä ihoa ja vetämällä se ulos varovaisesti kiertäen. Apteekeissa myydään myös poistoa helpottavia punkkipinsettejä.

Borrelioositartuntaa hoidetaan antibiooteilla. Tavallisimmin käytetään amoksisilliinia, 2–3 viikon kuurina. Mikäli ihottuma ei parane antibiooteilla tai tulee myöhäisoireita, tulee hakeutua lääkäriin jatkotutkimuksiin. Varhaisvaiheessa hoito tehoaa yleensä hyvin, mutta, jos tauti on jäänyt varhaisessa vaiheessa hoitamatta voidaan tarvita raskasta antibioottihoitoa sairaalassa.

Borrelioosia voi ehkäistä välttämällä punkkitartuntaa. Pitkässä, kosteassa ruohossa käytetään kumisaappaita ja pitkiä housuja. Hyönteiskarkotteiden teho punkkeihin on epäselvä. Borrelioosiin on yritetty kehittää rokotetta, mutta toistaiseksi toimivaa rokotetta ei ole saatavilla. Puutiaisaivokuumerokote ei estä borrelioositartuntaa.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00063 http://www.reumaliitto.fi/reuma-aapinen/reumataudit/lymen-tauti/ http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_action=1&p_p_state=maximized&viewType=viewArticle&tunnus=duo98116