• info@tohtorille.fi

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus | Tohtorille.fi

Crohnin tauti on krooninen, tulehduksellinen suolistosairaus. Tautiin voi sairastua niin aikuiset kuin lapsetkin. Monilla taudissa vaihtelee aktiiviset ja vähemmän aktiiviset vaiheet.

Mikä on Crohnin tauti?

Crohnin tauti on tulehduksellinen suolistosairaus, jossa oireet voivat esiintyä koko ruoansulatuskanavan alueella suusta peräsuoleen. Suolistossa on laikuittain tulehdusalueita, joiden välissä on normaalia, tervettä suolta. Tulehdus ulottuu suolen seinämän kaikkiin kerroksiin.

Crohnin tautia esiintyy lähinnä pohjoisissa, teollistuneissa maissa: Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa sekä pohjoismaissa. Taudin perimmäistä aiheuttajaa ei tiedetä, mutta ilmeisesti sekä ympäristötekijöillä että perinnöllisyydellä on vaikutusta.

Nykyisten hygieniatottumusten on arveltu vaikuttavan negatiivisesti suoliston mikrobistoon, ollen yksi tekijä taudin esiintyvyydessä. Crohnin tautia esiintyy usein suvuittain ja tiedetäänkin, että toisen vanhemman sairastaessa Crohnin tautia, lapsella on 10 % riski sairastua. Mikäli molemmilla vanhemmilla on Crohnin tauti, lapsen riski sairastua on jo 50 %. Tautiin voi sairastua kuitenkin, vaikka suvussa tautia ei esiintyisikään.

Crohnin taudin on huomattu olevan yleisempi tupakoivilla ja tupakointi lisää myös leikkaukseen joutumisen riskiä selvästi. Tauti on myös naisilla hieman yleisempi kuin miehillä. Tavallinen ikä sairastua on noin 15-30 -vuotiaana, mutta sairastua voi myös lapsena tai vanhemmalla iällä.

Crohnin taudin oireet

Tavallisesti Crohnin tauti alkaa vähitellen ja lieväoireisena, jolloin sen diagnosointikin voi viivästyä. Yleisimpiä oireita taudissa ovat vatsakivut, ripuli, ummetus, laihtuminen, väsymys ja kuume. Muita oireita ovat pahoinvointi, oksentaminen, veriset ulosteet, suolen tukosoireet, nivelkivut sekä suun ja peräaukon haavaumat.

Lapsilla tavallista on myös kasvun ja kehityksen hidastuminen ensioireina. Samoin suun limakalvon aftat, suupielten halkeilu, ienturvotus ja huulten turvotus voivat olla lapsella merkki alkavasta Crohnin taudista.

Joskus Crohnin tautiin liittyy myös muita kuin ruoansulatuskanavan oireita. Esimerkiksi niveloireita, kyhmyruusu ja silmien särkyä sekä valoherkkyyttä.

Taudille tavallista on myös oireiden vaihtelevuus. Noin 70 % sairastuneista taudissa on välillä aktiivisia ja välillä vähemmän aktiivisia vaiheita.

Crohnin taudin toteaminen

Crohnin taudin toteamisessa tavallisin tutkimus on paksusuolen tähystys (kolonoskopia), jonka yhteydessä suolesta otetaan myös koepaloja. Ohutsuoli voidaan tutkia magneettikuvauksella, tietokonetomografialla tai kapselikuvauksella. Kapselikuvauksessa niellään pieni, kameran sisältävä kapseli, joka kuvaa ohutsuolen ja poistuu ulosteen mukana. Kapselikuvauksella ei kuitenkaan saada näytteitä eikä se sovellu potilaille, joilla on suolessa ahtaumia tai kaventumia.  

Joskus tarpeellista on myös ylemmän mahasuolikanavan tähystys (gastroskopia) tai ohutsuolen tähystys (enteroskopia). Taudin toteamisen jälkeen tähystykset ovat tarpeen taudin seurannassa ja lisääntyneen syöpäriskin vuoksi. Lääkehoidon tehoa ja taudin kulkua seurataan myös laboratoriokokeiden avulla.

Crohnin taudin hoito

Crohnin tautiin ei ole parantavaa hoitoa. Tauti pyritään kuitenkin saamaan oireettomaan tilaan, estämään tautiin liittyviä komplikaatioita ja ongelmien uusimista. Komplikaatioita ovat esimerkiksi suolitukokset ja märkäpesäkkeet suolessa.

Taudin hoitoon käytetään tapauksesta riippuen monenlaisia lääkehoitoja. Käytettyjä lääkkeitä ovat 5-ASA-valmisteet, antibiootit, sulfasalatsiini, kortisonilääkitys, solunsalpaajat sekä niin sanotut biologiset lääkkeet.

Crohnin tautia sairastavan tulee kiinnittää erityistä huomiota ruokavalioon ja vitamiinien saantiin. Varsinaisia ruokavaliosuosituksia ei ole, ja tautia sairastava voi syödä normaalisti. Jotkin ruoka-aineet kuitenkin saattavat pahentaa oireita, jolloin niitä tulisi välttää ainakin taudin aktiivisessa vaiheessa. Lääkehoitojen, suolen tulehduksen ja mahdollisten ruoka-aineiden välttelyn vuoksi ravitsemukseen tulee kiinnittää huomiota, ja ruokavalio voidaan tarvittaessa suunnitella ravitsemusterapeutin kanssa. Erityisesti raudan, kalsiumin, D-vitamiinin ja foolihapon saantiin on kiinnitettävä huomiota.

Enemmän kuin puolet Crohnin tautia sairastavista joudutaan myös leikkaamaan jossain vaiheessa ja joskus leikkauksia tarvitaan useita. Leikkaukselle syynä voi olla monet komplikaatiot, kuten suolitukokset, märkäpesäkkeet, verenvuoto tai jatkuva kipu. Leikkauksessa suolesta leikataan ongelmia aiheuttava osa pois. Tupakointi lisää riskiä joutua leikkaukseen selvästi ja Crohnin tautiin sairastuneen tuleekin ehdottomasti lopettaa tupakointi.

Vaikka Crohnin tauti on parantumaton sairaus, se ei vaikuta elinikään. Useimmat potilaat pystyvät myös elämään normaalia elämää, käymään töissä, opiskelemaan ja perustamaan perheen.

Tauti on kuitenkin hyvä ottaa huomioon ammatinvalinnassa, esimerkiksi fyysisesti raskas työ tai epäsäännöllinen vuorotyö voivat olla ongelmallisia. Taudin pahenemisvaiheissa sairaus voi vaikuttaa työ- tai opiskelukykyyn, mutta pitkäaikaista työkyvyttömyyttä Crohnin tauti aiheuttaa harvoin. Myös esimerkiksi raskauden tai armeijan käynnin ajoittamisessa tauti on hyvä huomioida.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khp00101 http://www.tervevatsa.fi/crohnin-tauti/ https://crohnjacolitis.fi/tietoa-sairauksista/crohnin-tauti/oireet/ https://crohnjacolitis.fi/tietoa-sairauksista/crohnin-tauti/tutkimukset/ https://crohnjacolitis.fi/tietoa-sairauksista/crohnin-tauti/elama-crohnin-taudin-kanssa/