Eturauhasen liikakasvu

Eturauhasen liikakasvu

Eturauhanen (prostata) on miehen sukupuolirauhanen. Sen pääasiallinen tehtävä on tuottaa osa siemennesteestä. Eturauhanen sijaitsee rakon alapuolella ja virtsaputki kulkee sen läpi. Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on tavallinen vaiva, joka aiheuttaa muun muassa virtsaamisvaikeuksia.

Etsitkö urologia?

Mitä on eturauhasen liikakasvu?

Eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu on normaali ikään liittyvä ilmiö. Liikakasvua todetaan noin 80 %:lla yli 60 -vuotiaista miehistä, ja noin 40 % prosenttia heistä kärsii liikakasvun aiheuttamista oireista.

Eturauhasen liikakasvun ainoat tunnetut riskitekijät ovat ikä ja normaali miessukupuolihormonin tuotanto. Perintötekijöillä voi myös olla vaikutusta. Mikäli miessukupuolihormonin tuotanto on vähentynyt, on liikakasvun riski pienempi.  

Koska eturauhanen sijaitsee virtsarakon alapuolella ja ympäröi virtsaputkea, suurentunut rauhanen painaa rakon pohjaa ja ahtauttaa virtsaputkea. Eturauhasen liikakasvu myös vaikuttaa virtsarakon kaulan ja rauhasen lihaksiston toimintaan.

Eturauhasen liikakasvun oireet

Eturauhasen liikakasvuun liittyy erilaisia virtsan kerääntymisestä ja rakon tyhjentymisestä johtuvia oireita.

Tavallisia oireita ovat tihentynyt virtsaamisen tarve, heräily öisin virtsaamaan, heikko suihku virtsatessa, virtsauspakko ja virtsankarkailu, vaikeudet aloittaa tai lopettaa virtsaaminen sekä tunne, että rakko ei tyhjene kokonaan. Oireina voi olla myös ponnistelun tarve sekä kivut virtsatessa. Pahimmillaan oireet voivat johtaa virtsaumpeen, jolloin virtsaaminen ei onnistu lainkaan ilman apuvälineitä.

Eturauhasen liikakasvun oireita voivat pahentaa kylmettyminen, stressi, alkoholi sekä jotkin sympaattiseen hermostoon ja mielialaan vaikuttavat lääkkeet.

Eturauhasen liikakasvun hoito ja toteaminen

Urologin vastaanotolle on syytä hakeutua oireiden ilmetessä, sillä myös eturauhassyöpä voi aiheuttaa hyvänlaatuisen liikakasvun kaltaisia oireita.

Perustutkimuksiin kuuluvat oireiden kartoittaminen sekä eturauhasen tunnustelu peräaukon kautta. Tarvittaessa voidaan tehdä lisäksi virtsa- ja ultraäänitutkimuksia sekä mitata PSA-arvo (prostataspesifinen antigeeni).

Hoitona eturauhasen liikakasvuun käytetään pääasiassa lääkehoitoja tai leikkaushoitoja, joista yleisin on eturauhasen höyläys.

Lääkehoito voi olla joko eturauhasta pienentävää lääkitystä tai virtsarakon kaulan lihaksia löystyttävää lääkitystä. Lääkehoitoja voidaan käyttää myös yhdessä. Eturauhasta pienentävän lääkityksen haittavaikutuksia voivat olla seksuaalisen halukkuuden vähentyminen sekä erektioon tai siemensyöksyyn liittyvät häiriöt. Lihaksia löystyttävien lääkkeiden haittavaikutuksia ovat puolestaan mahdollisesti huimaus, heikotus ja siemensyöksyn estyminen.

Virtsaputken kautta tehtävä eturauhasen höyläys helpottaa suurimmalla osalla potilaista oireita huomattavasti. Noin 70 %:lle hoidetuista tulee rakkoon suuntautuva ejakulaatio, mutta höyläys ei aiheuta impotenssia. Eturauhasen höyläyksen lisäksi mahdollisia leikkaushoitoja ovat eturauhasen halkaisuleikkaus ja hyvänlaatuisen liikakasvun poisto avoleikkauksella.

Myös eturauhasen laserhoito on vaihtoehtona ja se on potilaalle kevyempi toimenpide kuin leikkaukset. Laserhoidon tulokset ovat hyviä oireiden lievityksessä, mutta pitkäaikaistuloksia ei vielä tiedetä.

Etsitkö urologia?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00209 http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=hoi11010 http://www.miesklinikka.com/miesklinikka/sairaudet/virtsaelinsairaudet/eturauhasen_liikakasvu http://www.eturauhasenhoito.fi/eturauhasen-liikakasvu/ http://www.miesklinikka.com/miesklinikka/sairaudet/virtsaelinsairaudet/eturauhasen_liikakasvu/eturauhasen_hyvanlaatuisen_liikakasvun_hoito http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khp00005