• info@tohtorille.fi

Eturauhassyöpä on tavallisin miesten syöpä | Tohtorille.fi

Eturauhanen on miesten sukupuolirauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella. Sen tehtävä on tuottaa osa siemennesteestä. Eturauhasen syöpä on tavallisin miehillä esiintyvä syöpä.

Etsitkö urologia?

Eturauhassyövän oireet ja diagnosointi

Eturauhassyöpä etenee usein hitaasti ja voi olla pitkään oireeton. Tavallisimmat oireet ovat samankaltaisia kuin eturauhasen hyvänlaatuisessa liikakasvussa. Oireisiin voivat kuulua tihentynyt virtsaamisen tarve, virtsaamisen heikkous ja katkokset, muut kivut ja vaikeudet virtsatessa sekä tunne, että virtsarakko ei tyhjene kokonaan.

Pidemmälle edennyt syöpä voi oireilla muutenkin. Edenneen eturauhassyövän oireita voivat olla veri virtsassa, kivut alavatsassa, selässä ja lantion alueella, laihtuminen, anemia, luustokivut sekä yleiskunnon heikkeneminen.

Eturauhassyöpää ei seulota ja tutkimuksiin edetään yleensä vasta syövän oireillessa. Tavallisia tutkimuksia on eturauhasen tunnustelu peräaukon kautta sekä veren PSA-arvon (prostataspesifinen antigeeni) mittaaminen. Eturauhanen voi tutkimuksissa tuntua kovalta, kiinteältä tai kyhmyiseltä. Kohonnut PSA-arvo kertoo syövän riskistä ja tarvittaessa selvitetään vapaan PSA:n määrä. Mitä matalampi vapaan PSA:n määrä on, sitä todennäköisempi on eturauhassyöpä.

Jos eturauhasen tunnustelu tai PSA-arvo viittaa eturauhasen syöpään, tehdään jatkotutkimuksia. Kuvantamistutkimuksilla (esim. ultraääni ja magneettikuvat) ja peräaukon kautta otettavalla koepalalla voidaan varmistaa syöpädiagnoosi, selvittää syövän levinneisyys sekä syövän kudostyyppi.

Eturauhassyövän riskitekijät

Eturauhasen syövän riskitekijöitä ovat ikä, runsas rasvan syönti, lihavuus, tupakointi, D-vitamiinin puute sekä perinnöllisyys. Myös eturauhasen tulehdukset sekä sukupuolitaudit lisäävät syövän riskiä. Testosteronihoidon ei tiedetä aiheuttavan syöpää, mutta se voi kiihdyttää olemassa olevan syövän etenemistä.

Muutama prosentti eturauhassyövistä on perinnöllistä tyyppiä. Isällä tai veljellä todettu eturauhassyöpä kaksin- tai kolminkertaistaa riskin sairastua syöpään, ja riski on korkeampi, jos lähisukulaisen syöpä on todettu alle 70 -vuotiaana.

Syöpää mahdollisesti estäviä tai hidastavia tekijöitä ovat liikunta, tomaattien ja muiden kasvisten ja vihannestensyönti, soijan syönti, vihreä tee sekä D-vitamiini.

Eturauhassyövän hoito

Eturauhassyövän hoito riippuu syövän levinneisyydestä ja aggressiivisuudesta, potilaan iästä sekä muista mahdollisista sairauksista.  Hoitokeinoina voivat olla sädehoito, hormonihoito tai leikkaus. Joskus syöpää kannattaa vain seurata, erityisesti silloin, kun potilas on iäkäs ja halutaan välttää muiden hoitojen sivuvaikutukset ja riskit.

Paikallinen eturauhassyöpä (syöpä ei ole levinnyt) voidaan hoitaa eturauhasen poistoleikkauksella tai sädehoidolla. Leikkaus sopii alle 70 -vuotiaille potilaille. Leikkauksen seurauksena sukupuolinen kyvykkyys katoaa noin puolelta potilaista. Leikkaus voidaan tehdä avoleikkauksena tai tähystyksellisesti.

Sädehoitoa voidaan antaa useilla tekniikoilla ja se voi olla hoitona myös leikkauksen jälkeen. Sädehoidon seuraukset ovat lievempiä kuin leikkauksen ja sukupuolinen kyvykkyys säilyy suurimmalla osalla hoidetuista. Sädehoidon tavallisia sivuvaikutuksia on rakon ja peräsuolen ärsytysoireet. Sädehoidon jälkeen leikkaushoito ei enää ole mahdollinen.

Paikallisesti levinnyttä eturauhassyöpää (syöpä kasvanut eturauhaskapselin ulkopuolelle, mutta ei ole levinnyt siitä eteenpäin tai levittänyt etäpesäkkeitä) hoidetaan sädehoidolla tai hormonihoidolla.

Hormonihoidolla pyritään estämään miessukupuolihormonin eli testosteronin eritys, jolloin syövän eteneminen useimmiten pysähtyy. Hoito voidaan toteuttaa leikkauksella, jossa poistetaan kivesten hormonia tuottava osa, tai pistoksina. Hormonihoidon teho lakkaa toteutustavasta huolimatta muutaman vuoden kuluttua, joskin uusia hormonaalisia hoitoja tabletteina on tullut markkinoille ja ne toimivat pysyvästi. Harvoja poikkeuksia lukuunottamatta hormonihoito johtaa sukupuolisen kyvykkyyden menetykseen.

Levinneen eturauhassyövän (laajemmalle levinnyt tai lähettänyt etäpesäkkeitä) hoitona on hormonihoito ja lisänä mahdollisesti sädehoito. Sädehoidolla voidaan lievittää etäpesäkkeiden aiheuttamia kipuja. Tavallisesti eturauhassyöpä leviää ensimmäisenä imusolmukkeisiin tai luustoon. Mahdollisia virtsaamivaikeuksia voidaan helpottaa myös eturauhasen höyläyksellä.

Eturauhassyövän ennuste

Eturauhasyöpä todetaan keskimäärin 71 vuoden iässä. Todetuista syövistä noin 55 % löydetään, kun ne ovat vielä paikallisia syöpiä. Yleisesti ottaen eturauhassyövän ennuste on hyvä, sairastuneista yli 90 % on elossa viiden vuoden jälkeen taudin toteamisesta. Ennuste kuitenkin riippuu syövän levinneisyydestä ja aggressiivisuudesta.

Silloin kuin kasvain on paikallinen ja hyvin erilaistunut, sairastuneista 90–94 % on elossa 10 vuoden jälkeen taudin toteamisesta. Koska tauti todetaan yleensä korkeassa iässä, on tällöin todennäköistä, että potilas ehtii kuolla muusta syystä kuin eturauhassyövän vuoksi.

Jos syöpä on levinnyt ja lähettänyt etäpesäkkeitä, todennäköisyys olla elossa viiden vuoden kuluttua syövän toteamisesta on 33 %.

Etsitkö urologia?

Lähteet:

https://www.kaikkisyovasta.fi/tietoa-syovasta/syopataudit/eturauhassyopa/ http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00210 http://www.miesklinikka.com/miesklinikka/sairaudet/virtsaelinsairaudet/virtsaelinten_syovat/eturauhassyopa