Eturauhastulehdus

Eturauhastulehdus, eturauhasen tulehdus

Eturauhastulehdus (prostatiitti) voi olla äkillinen tai pitkäaikainen ja sen voi aiheuttaa moni tekijä. Oireet ja hoito riippuvat siitä, mikä eturauhasen tulehduksen aiheuttaa. Yleisyydestään huolimatta eturauhastulehdus tunnetaan vielä melko huonosti.

Etsitkö urologia?

Eturauhastulehduksen aiheuttajat

Eturauhastulehduksen aiheuttajat voidaan jakaa kahteen ryhmään: bakteereihin ja muihin kuin bakteereihin. Bakteerit aiheuttavat yleensä äkillisen tulehduksen, joka voi kuitenkin muuttua pitkäaikaiseksi eli krooniseksi. Tavallisempia ovat kuitenkin muiden syiden kuin bakteerien aiheuttamat, pitkäaikaiset tulehdukset. Se, mitkä muut syyt kuin bakteerit, aiheuttavat eturauhasen tulehduksia ei kuitenkaan ole täysin selvinnyt.

Bakteerit pääsevät eturauhaseen tavallisimmin virtsaputken kautta. Joskus bakteeri kulkeutuu rauhaseen koepalan oton yhteydessä. Tulehduksia voi aiheuttaa ihon tavalliset stafylokokki- tai kolibakteerit, mutta myös sukupuoliyhteydessä tarttuvat klamydia ja tippuri.

Kun tulehduksen taustalla ei ole bakteeri puhutaan steriilistä prostatiitista. Taustalla voi mahdollisesti olla esimerkiksi kehon autoimmuunireaktio tai kemiallinen reaktio virtsan virratessa takaisin virtsaputkesta eturauhastiehyeisiin.

Eturauhastulehdus on melko yleinen vaiva. Arvellaan, että Suomessa noin 14 % miehistä on sairastanut tulehduksen. Prostatiitti myös uusii monilla vähintäänkin kerran. Eturauhasen tulehdus voi kehittyä niin nuorelle kuin iäkkäälle miehelle, mutta sen esiintyvyys yleistyy ikääntymisen myötä.

Eturauhastulehduksen oireet

Eturauhasen tulehduksen oireet vaihtelevat sen mukaan, onko tulehdus äkillinen ja bakteerin aiheuttama vai pitkäaikainen, muun kuin bakteerin aiheuttama tulehdus. Äkillisen tulehduksen oireet ovat yleensä voimakkaampia ja myös kehittyvät nopeammin kuin pitkäaikaisen prostatiitin.

Äkillisen bakteeritulehduksen oireita voivat olla kuume, kovat alavatsan kivut ja lantioseudun kivut, pahoinvointi, virtsaamisen tarpeen lisääntyminen, virtsapakko ja nivelkivut. Joskus kivulias ja turvonnut eturauhanen aiheuttaa jopa virtsaummen. Jos bakteeritulehdus kroonistuu, ovat oireet lievemmät, monenlaiset alavatsakivut sekä erilaiset virtsaamiseen ja siemensyöksyyn liittyvät oireet. Siemennesteessä voi joskus olla verta.

Pitkäaikaisen eturauhastulehduksen oireet kehittyvät hitaammin ja voivat olla epämääräisiä. Mahdollisia oireita ovat alavatsan ja sukuelinten alueen vaihteleva kipu, virtsaamis- ja erektiohäiriöt, kirvely tai kutina virtsatessa, seksuaalinen haluttomuus, paineen tunne peräaukon seudulla ja kivut istuessa. Pitkään jatkuvat kivut ja muut oireet myös vaikuttavat helposti mielialaan ja tunne-elämään.

Eturauhastulehduksen hoito

Eturauhastulehdus ja sen aiheuttaja selviää yleensä tutkimalla eturauhanen, vitrsanäytteen tutkimuksilla sekä tulehdusarvojen tutkimuksella. Nopeasti kehittyneiden oireiden kohdalla hoitoon on syytä hakeutua muutaman päivän sisällä, sillä bakteeritulehdus ei parane kotikonstein. Pitkäaikaista, bakteeritonta tulehdusta voi hoitaa kotona, mutta tutkimuksiin ja hoitoon tulee hakeutua, mikäli kotihoito ei pidä oireita kurissa.

Bakteeritulehdus hoidetaan antibiooteilla. Äkilliseen tulehdukseen määrätään yleensä usean viikon pituinen antibioottikuuri. Kroonistuneeseen bakteeritulehdukseen käytetään jopa pari, kolme kuukautta kestävää antibioottilääkitystä. Yleensä antibioottina ovat fluorokinolonit, mutta lääke voidaan vaihtaa bakteeriviljelyn tulosten selvittyä.

Itsehoitona pitkäaikaiseen, bakteerittomaan tulehdukseen voi käyttää tulehduskipulääkkeitä. Lämpimä pukeutuminen ja lämpimät istumakylvyt voivat myös helpottaa oireita. Lääkärit voivat määrätä kroonisen ja bakteerittoman tulehduksenkin hoitoon useiden viikkojen antibioottikuurin ja osalla potilaista kuuri auttaa. Muita käytettyjä lääkkeitä ovat kipukynnystä nostavat lääkkeet sekä eturauhasta pienentävät lääkkeet.

Eturauhastulehdusta voi mahdollisesti ehkäistä suojaamalla sukupuolielinten ja peräaukon seutu kylmältä, myös tärinää kannattaa välttää. Klamydiaa ja tippuria ehkäisee kondomin käyttö yhdynnän aikana.  

Etsitkö urologia?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00211 http://www.terve.fi/eturauhastulehdus/eturauhastulehdus https://www.mehilainen.fi/eturauhastulehdus-piinaava-ja-pitk%C3%A4aikainen-vaiva