Hammastulehdus

Hammastulehdus, pulpiitti, hampaan juuren tulehdus

Niin hampaiden juuret kuin ydin voivat tulehtua. Hammasytimen tulehdus, pulpiitti, sekä hampaan juuren tulehdus syntyvät yleensä pitkälle edenneen karieksen seurauksena.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Hammasytimen tulehdus eli pulpiitti

Pulpiitti syntyy yleensä pitkälle hammasluuhun asti edenneen karieksen (reikiintymisen) seurauksena. Toisinaan lähelle ydintä ulottuva paikka hampaassa tai hampaan saama isku aiheuttaa tulehduksen.

Pulpiitti aiheuttaa hampaassa kovaa kipua ja jomotusta. Alkuvaiheessa hammasytimen tulehdus voi oireilla sykkivällä kivulla, joka pahenee fyysisen rasituksen aikana sekä kuumaa ruokaa tai juomaa nauttiessa. Kipu säteilee joskus niin, että sen aiheuttaman hampaan paikantaminen voi olla vaikeaa.

Hammasytimen tulehdus lisää hampaan ytimen verenkiertoa ja turvottaa kudoksia, tästä seuraa painetta hampaan ytimeen. Paine puolestaan aiheuttaa hampaassa tuntuvan kivun. Joskus hammastulehdukseen liittyy myös kuume. Pulpiitti on joskus oireeton, jolloin se voi levitä huomaamatta. Oireeton tulehdus löydetään usein sattumalta röntgenkuvasta.

Pulpiitin hoito

Hammasytimen tulehdukseen voi ensiapuna kokeilla kotona tulehduskipulääkkeitä. Tulehdus tulee kuitenkin aina hoitaa hammaslääkärin vastaanotolla. Lievä pulpiitti hoituu joskus hampaan puhdistuksella ja paikkauksella.

Tavallinen hoito pysyvän hampaan ytimen tulehdukseen on juurihoito. Juurihoidossa hampaan ydin tyhjennetään kudoksista sekä bakteereista ja täytetään täyteaineella. Lopuksi hammas joko paikataan tai kruunutetaan.

Jos tulehtunut hammas ei ole merkittävä purennassa eikä esteettisesti, se voidaan myös poistaa. Lasten maitohampaiden pulpiitit hoidetaan joko poistamalla hammas tai osittaisella juurihoidolla. Antibiootteja ei juurikaan käytetä pulpiitin hoidossa.

Kun epäilet hammasytimen tulehdusta, hakeudu hoitoon nopeasti. Hoitamaton, pitkään jatkuva pulpiitti johtaa kudosten osittaiseen tai täydellisen kuolioon.

Hampaan juuren tulehdus

Hampaan juuren tulehduksen tavallinen syy on hammasytimeen saakka ulottuva karies. Myös hampaan juuren tulehduksen oire on jomottava kipu. Hampaassa voi olla paineen tunne ja kipu voi säteillä. Kipua tyypillisesti pahentaa fyysinen rasitus, syöminen sekä kuuma ruoka ja juoma. Hammasjuuren tulehduksen oireita voivat olla myös kuume, hammasta ympäröivien kudosten turvotus, paha maku suussa ja pahanhajuinen hengitys.

Hoitamaton tulehdus voi levitä hampaan juuresta leukaluuhun ja alkaa syövyttämään leukaluuta. Leukaluuhun voi tulehduksen seurauksena syntyä myös tulehdusnestettä sisältävä ontelo tai hampaan viereen kehittyy märkäpaise eli absessi. Luun sisällä oleva tulehdusneste tunkeutuu joskus ulos ikenen läpi fistelin kautta.

Hampaan juuren tulehdus voi hoitamattomana aiheuttaa vakavia pään ja kaulan alueen tulehduksia. Tulehduksen seuraus voi olla esimerkiksi Ludwigin angiina. Ludwigin angiina aiheuttaa muun muassa hengitys- ja nielemisvaikeuksia ja on hengenvaarallinen, sairaalahoitoa vaativa tauti.

Hampaan juuren tulehduksen hoito

Hampaan juuren tulehdus hoidetaan myös usein juurihoidolla. Joskus hammas poistetaan, jos se ei ole merkittävä purennalle, tärkeä esteettisesti tai hammas on pahoin vahingoittunut. Mikrobilääkitys voidaan joskus määrätä juurihoidon tai hampaan poiston tueksi, mutta hampaan juuren tulehdus vaatii aina myös hampaan hoidon.

Hammastulehduksia voi ehkäistä hyvällä suuhygienialla sekä säännöllisillä hammaslääkärin ja suuhygienistin tarkastuksilla.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Lähteet:

https://fi.webdento.com/hampaan-juuren-tulehdus/ http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00717