Hiivatulehdus

Hiivatulehdus

Hiivatulehdus emättimessä on tavallinen vaiva, arviolta kaikki naiset sairastavat hiivatulehduksen vähintään kerran elämässään. Hiivatulehduksen tavallisimmat oireet ovat kutina ja kirvely sukupuolielimissä.

Etsitkö gynekologia?

Mistä hiivatulehdus johtuu?

Hiivasienitulehduksen yleisin aiheuttaja on Candida albicans -hiivasieni. Se aiheuttaa noin 85–90 % hiivatulehduksista. Hiivasientä esiintyy emättimessä normaalistikin, mutta sen liikakasvu, esimerkiksi bakteeritasapainon häiriintyessä, aiheuttaa tulehdusoireita. Oireetonta hiivasientä ei tarvitse hoitaa. Toiseksi yleisin hiivatulehduksen aiheuttaja on Candida glabrata -hiivasieni.

Hiivatulehdukselle altistaa raskaus, antibioottien käyttö, ehkäisypillerien käyttö, diabetes, kohonnut verensokeri, huono yleiskunto sekä immuunivajetilat. Lisäksi tiukat alusvaatteet ja hengittämättömät kuukautissuojat voivat pahentaa tulehdusoireita.

Hiivatulehduksen oireet ja diagnosointi

Hiivatulehdus diagnosoidaan usein pelkkien oireiden perusteella, sillä ne ovat yleensä hyvin tyypillisiä. Tavallisia oireita ovat kutina ja kirvely tai ärsytys emättimessä ja ulkosynnyttimissä sekä kokkareinen, vaalea ja hajuton valkovuoto. Ulkosynnyttimien limakalvoissa voi olla myös punoitusta tai jopa haavoja.

Diagnosointia varten on myös pikatestejä, joissa valkovuotonäytteestä etsitään tulehduksen aiheuttajaa. Hiivatulehduksen kaltaisia oireita voi olla muissakin tulehduksissa, joten oireiden syyt on hyvä tutkia. Papa-kokeella on mahdollista poissulkea muita tulehduksen syitä.

Hiivatulehduksen hoito  

Hiivatulehduksen aikana on tärkeää pitää huolta hyvästä intiimihygieniasta. Liikaa pesua ja suoraan emättimeen suihkuttamista tulee kuitenkin välttää. Mikäli käyttää pesuaineita, tulee niiden pH:n olla alle 7, ja pesuaineiden olisi hyvä olla tuoksuttomia tai miedosti hajustettuja. WC:ssä käydessä tulee pyyhkiä aina edestä taaksepäin.

Kuukautissiteet voi olla hyvä vaihtaa tamponeihin tai kuukuppiin. Alusvaatteiden kannattaa olla myös hengittävää materiaalia, kuten puuvillaa tai silkkiä.

Ruokavaliossa kannattaa välttää liikaa sokeria, mutta hiivalla kohotettuja leivonnaisia voi syödä. Laktobasillipitoinen, maustamaton jogurtti voi auttaa toistuvasti hiivatulehduksesta kärsiviä.

Hiivatulehduksen hoito itselääkinnällä

Hiivatulehdusta voi lääkitä itse käsikauppalääkkeillä, jos on 16–60 -vuotias ja on sairastanut hiivatulehduksen aiemmin tai muuten tunnistaa hiivatulehduksen oireet.

Apteekeista on saatavilla lääkkeitä nieltävinä kapseleina ja emätinpuikkoina. Kapseli otetaan kerran yhtenä päivänä, kun taas emätinpuikkoja käytetään yleensä useana päivänä peräkkäin valmisteen ohjeen mukaan. Emätinpuikkohoidon aikana ei suositella tamponien käyttöä, mutta siteitä ja pikkuhousunsuojia voi käyttää. Raskaana oleville suositellaan pitempää hoitoa emätinpuikoilla. Ulkosynnyttimien alueen kutinaan ja kirvelyyn on lisäksi saatavilla voidetta.

Milloin mennä lääkäriin?

Hiivatulehdusoireiden kohdalla on hyvä mennä lääkärin vastaanotolle, jos on alle 16 tai yli 60 -vuotias. Samoin ensimmäistä kertaa oireillessa on syytä käydä lääkärissä. Raskaana ollessa on myös syytä neuvotella lääkärin kanssa ennen itsehoitolääkkeitä.

Toistuvien hiivatulehdusten kohdalla on myös syytä hakeutua lääkäriin. Myös kumppanin tutkiminen tai hoito voi tällöin olla tarpeen.

Bakteeri- tai virustulehdus aiheuttaa yleensä pahanhajuista, vihertävää, ruskehtavaa tai harmaata valkovuotoa. Verinen vuoto, kuume, alavatsakipu sekä virtsaamisvaikeudet ovat myös merkki muusta kuin hiivatulehduksesta ja tällöin on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Myös rakkulat sukupuolielimissä tai epäily sukupuolitaudista on syytä selvittää.

Mikäli oireet tuntuvat pahenevan hoidon aikana, voi olla kyseessä harvinainen allerginen- tai ärsytysreaktio, ja tällöin itselääkintä on keskeytettävä ja mentävä lääkäriin. Mikäli oireet eivät helpota kolmen vuorokauden kuluessa itselääkinnällä, tulee myös mennä lääkärin vastaanotolle.

Etsitkö gynekologia?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00948 http://www.terve.fi/hiivatulehdus/hiivatulehdus http://www.apteekkisanomat.fi/articles/emattimen-hiivasienitulehdus