• info@tohtorille.fi

Jäykkäkouristus, eli tetanus, on hengenvaarallinen tauti. | Tohtorille.fi

Jäykkäkouristus, eli tetanus, on hengenvaarallinen tauti, jonka aiheuttaa bakteerit. Jäykkäkouristusrokote kuuluu Suomessa kansalliseen rokotusohjelmaan.

Mikä aiheuttaa jäykkäkouristuksen?

Jäykkäkouristuksen aiheuttaa Clostridium tetani -bakteerit, tai tarkemmin sanottuna bakteerien tuottama hermomyrkky. Hermomyrkky leviää verenkierron ja hermorunkojen kautta kaikkialle elimistöön.

Tetanusbakteereja on kaikkialla maaperässä ja myös esimerkiksi koiran suussa. Erityisesti bakteereja esiintyy ulosteiden saastuttamassa maaperässä. Bakteerit ovat anaerobisia, eli ne lisääntyvät hapettomissa olosuhteissa, ja bakteerien itiöt säilyvät maaperässä ympäri vuoden.

Jäykkäkouristusbakteeri voi siis tarttua esimerkiksi haavaan päässeen lian kautta tai koiran puremasta. Tartunnan voi saada pienestäkin haavasta. Jäykkäkouristus ei tartu ihmisestä toiseen.

Suomessa jäykkäkouristusta ei enää juurikaan esiinny, sillä jäykkäkouristusrokote kuuluu kansalliseen rokotusohjelmaan. Vuosittain Suomessa todetaan yksi tai ei yhtään tapausta. Lämpimissä kehitysmaissa tetanus on sen sijaan yhä yleinen ja siihen kuolee arviolta miljoona ihmistä vuosittain.

Jäykkäkouristuksen oireet

Jäykkäkouristuksen oireet alkavat tavallisesti noin viikossa tartunnan saamisesta ja bakteerien lisääntymisestä. Joskus oireiden kehittyminen voi kuitenkin viedä kolmekin viikkoa.

Ensimmäinen oire on usein leukojen jäykistyminen eli leukalukko. Muita oireita ovat päänsärky, kuume ja levottomuus. Päivien ja viikkojen edetessä kouristukset, ja niitä seuraava halvaus, etenevät vartalon lihaksista raajoihin.

Hoitamattomana, ja joskus hoidosta huolimatta, jäykkäkouristus johtaa kuolemaan. Yleensä kuolema on seurausta hengityshalvauksesta ja sydämen toimintahäiriöistä.

Jäykkäkouristuksen hoito

Jäykkäkouristus todetaan yleensä tyypillisten oireiden perusteella. Diagnoosi on helppo, jos potilaalla on ollut vasta likainen haava.

Jäykkäkouristuksen hoito keskittyy paljon elintoimintojen ylläpitoon, sillä taudin etenemistä on vaikea pysäyttää. Tarvittaessa potilas on tehohoidossa, kouristuksia pyritään ehkäisemään ja hengitystä avustetaan. Taudin hoitoon annetaan myös jäykkäkouristusmyrkyn vasta-ainetta, jota saadaan ihmisverestä.

Hoidosta huolimatta jäykkäkouristus johtaa joskus kuolemaan.

Jäykkäkouristuksen ehkäisy

Jäykkäkouristuksen ehkäisyssä avainasemassa on jäykkäkouristus- eli tetanusrokote. Suomessa rokote tai tehoste annetaan 3,5 ja 12 kuukauden iässä, 4 -vuotiaana ja 14–15 -vuotiaana. Aikuisena rokote tulee uusia 10 vuoden välein ja se on ilmaista.

Haavat tulee puhdistaa aina huolella ja runsaalla vedellä. Desinfektioaineen tehosta lisänä ei ole varmaa tietoa. Jos epäilee, että haavaa ei ole itse saanut kunnolla puhtaaksi, tulee hakeutua lääkäriin, jossa haavan puhdistus voidaan viimeistellä. Eläinten puremat tulee aina hoitaa lääkärissä, koska niihin liittyy jäykkäkouristuksen lisäksi muutenkin korkea riski bakteeri-infektiosta.

Jäykkäkouristusrokotteen voimassaolosta kannattaa pitää erityisesti huoli ulkomaille matkustaessa. Rokotetta ei kuitenkaan kannata turhaan ottaa liian usein, sillä siitä tulee tällöin normaalia kivuliaampi paikallisreaktio.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00573 http://www.rokote.fi/rokotteilla-ehkaeistaevaet-taudit/jaeykkaekouristus/ https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/bakteeritaudit/jaykkakouristus http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=spr00007