Keliakia

Keliakia, gluteeniton ruokavalio

Keliakia on sairaus, jossa viljojen (vehnä, ohra, ruis) valkuaisaine, gluteeni, vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa.  Keliakia on elinikäinen sairaus ja sen hoitona on gluteeniton ruokavalio.

Mitä keliakia on?

Keliakiassa gluteeni (vehnän, ohran tai rukiin valkuaisaine) tulehduttaa ja vaurioittaa ohutsuolen limakalvon nukkaa perinnöllisen alttiuden vuoksi. Syy vauriolle on ilmeisesti immunologisessa reaktiossa. Suolen nukkakerroksen surkastuessa ravintoaineiden imeytyminen suolesta verenkiertoon häiriintyy.

Keliakia todetaan useimmiten aikuisilla, mutta se voi ilmetä missä tahansa iässä, lapsuudesta vanhuuteen. Usein keliakiaa ilmenee perheittäin.

Suomessa keliakiaa sairastaa noin 2 % väestöstä, ja heistä noin kaksi kolmasosaa on naisia. Iho-oireista, niin sanotusta ihokeliakiasta (dermatitis herpetiformis), kärsii selvästi pienempi määrä, miehet ja naiset yhtä paljon. Useimmilla ihokeliakiaa sairastavista on myös tavallinen keliakia, mutta se voi oireilla vain lievästi tai ei ollenkaan.

Keliakia liittyy autoimmuunisairauksiin, joita keliakiaa sairastavilla on tavallista useammin. Tällaisia ovat esimerkiksi tyypin 1 diabetes ja kilpirauhasen sairaukset.

Keliakian oireet

Keliakian tavallisimmat oireet liittyvät suolistoon. Oireita ovat ripuli, löysät ulosteet, ilmavaivat, suoliston kouristukset, ylävatsan turvotus, painon lasku, ja lapsilla myös kasvun hidastuminen. Oireena voi olla myös pahoinvointia ja oksentelua, ruokahaluttomuutta ja väsymystä. Oireet voivat olla lieviä, eikä kaikilla oireita tule lainkaan.

Nykyään tunnetaan yhä enemmän myös suolistoon liittymättömiä keliakian oireita. Usein keliaakikoilla on maksaentsyymit koholla, mutta harvoin vakavia maksan häiriöitä. Keliakiaan liittyy joskus myös hermosto-oireita, kuten muistihäiriöitä. Sairaus voi näkyä myös suussa limakalvon haavaumina (aftat) sekä hampaiden kiillevaurioina. Lapsettomuus ja keskenmenot voivat niin ikään liittyä keliakiaan.

Koska keliakia vaikuttaa ravintoaineiden imeytymiseen, on keliaakikoilla tavallista enemmän ravintoaineiden puutoksia, Erityisesti foolihapon, raudan ja D-vitamiinin puutos ovat tavallisia. Foolihapon ja raudan puutokset aiheuttavat anemiaa, ja D-vitamiinin puutos luukatoa, eli osteoporoosia.

Ihokeliakian oireena ovat pienet, voimakkaasti kutiavat rakkulat kyynärpäissä, polvissa ja pakaroissa.

Keliakian toteaminen

Keliakiatutkimuksia tehdään yleensä vain, jos ilmenee tautiin sopivia oireita. Seulontatutkimuksia oireettomille tehdään, jos henkilöllä on suuri riski sairastua keliakiaan. Riskiä lisää esimerkiksi perheenjäsenen keliakia, autoimmuunisairaudet, Sjögrenin oireyhtymä, Downin syndrooma, pälvikalju sekä veren immunoglubuliini A:n puutos.

Ensimmäisenä tutkimuksena on usein verikoe, josta tutkitaan keliakiavasta-aineet. Diagnoosi varmistetaan ohutsuolen nukasta vatsalaukun tähystyksessä otetusta näytteestä. Ihokeliakia varmistetaan terveestä ihosta otetusta näytteestä.

Apteekeista saa myös kotona tehtäviä pikatestejä. Jos pikatestin tulos on positiivinen, tulee diagnoosi kuitenkin varmistaa lääkärissä, eikä gluteenitonta ruokavaliota saa aloittaa ennen varmaa diagnoosia, koska se voi haitata keliakian toteamista.

Keliakian hoito

Keliakian ainoa hoito tällä hetkellä on gluteeniton ruokavalio koko loppuelämän. Ruokavalio tulee muuttaa vasta, kun keliakia on todettu varmasti. Keliakiaan ei ole tiettävästi ehkäisyä, mutta gluteenittomalla ruokavaliolla voidaan ehkäistä ohutsuolimuutoksien synty sairauden toteamisen jälkeen.

Gluteenia tulee välttää mahdollisimman tarkasti, eli vehnä, ohra ja ruis tulee jättää täysin ruokavaliosta. Kauraa voi syödä kohtuullisin määrin. Ihokeliakian hoidossa käytetään gluteenittoman ruokavalion lisäksi lääkkeenä dapsonia.

Gluteenittoman ruokavalion myötä vatsan oireet häviävät tavallisesti viimeistään muutamassa kuukaudessa. Hoidon teho voidaan myös varmistaa koepalalla.

Jos keliakiaoireet eivät helpota tiukasta ruokavaliosta huolimatta, puhutaan refraktaarikeliakiasta. Tällöin erikoislääkäri tutkii, onko kyseessä muu suolistosairaus tai jokin keliakian harvinainen tyyppi.

Keliakian hoitoon on testattavana myös entsyymivalmiste, joka pilkkoo gluteenia jo vatsalaukussa, ennen kuin gluteeni ehtii vahingoittamaan suolta. Valmiste voi tulevaisuudessa auttaa niitä, joilla gluteeniton ruokavalio ei auta keliakiaan.

Alle 16 -vuotiaat keliakiaa sairastavat saavat Kelalta perusvammaistukea. Aiemmin kaikki keliaakikot saivat tukea ruokakustannuksiin, mutta tuki poistui vuoden 2016 alussa.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00026 https://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/ https://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/keliakia_sairautena/ https://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/keliakia_sairautena/oireet/ https://www.keliakialiitto.fi/liitto/keliakia/keliakia_sairautena/diagnoosi/