Keuhkoputkentulehdus

Keuhkoputkentulehdus

Keuhkoputkentulehdus (bronkiitti) on yleensä viruksen aiheuttama keuhkoputken limakalvon tulehdus. Se liittyy usein tavalliseen nuhakuumeeseen ja tavallisin oire on yskä.

Mikä on keuhkoputkentulehdus?

Sekä äkillinen että pitkäaikainen keuhkoputkentulehdus ovat tavallisimmin viruksen aiheuttamia tulehduksia henkitorven ja keuhkoputken limakalvoilla.

Äkillinen keuhkoputkentulehdus kestää tavallisimmin pari viikkoa ja liittyy tavalliseen flunssaan. Se paranee useimmissa tapauksissa itsekseen.

Kroonisessa, eli pitkäaikaisessa, keuhkoputkentulehduksessa tulee taudin pahenemisvaiheita, ja se aiheuttaa pysyviä vaurioita  keuhkoputken limakalvoille. Taustalla on usein tupakointi.

Keuhkoputkentulehduksen oireet

Keuhkoputkentulehduksen tavallisin oire on yskä. Joskus yskää pidetään lähes synonyyminä keuhkoputkentulehdukselle, mutta yskä voi johtua monista muistakin syistä.

Keuhkoputkentulehduksessa yskän aiheuttama ärsytys tuntuu tulevan syvältä. Ysköksiä on usein vähän, varsinkin taudin alkuvaiheessa, myöhemmin yskän mukana voi nousta paksua limaa. Krooniseen keuhkoputkentulehdukseen liittyvät ajoittaiset taudin pahenemisvaiheet limaisen yskän muodossa. Pitkäaikaisen tulehduksen oireita voivat olla myös hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus.

Keuhkoputkentulehdukseen liittyy usein myös kuumetta sekä hengitystieoireita, kuten nuhaa, kurkkukipua ja äänen käheyttä.

Keuhkoputkentulehduksen hoito

Äkillinen keuhkoputkentulehdus paranee tavallisesti itsestään parissa kolmessa viikossa. Yskää voi helpottaa esimerkiksi juomalla paljon, jotta limakalvot pysyvät kosteina. Yskänlääkkeiden teho on heikko, mutta niitä voi kokeilla oireiden lievittämiseen, jos yskä vaikeuttaa normaalia elämää, esimerkiksi nukahtamista. Myös lämpimät juomat ja höyryhengitys voivat lievittää oireita.

Kroonisen keuhkoputkentulehduksen hoitoon käytetään usein antibiootteja, vaikka krooninenkin tulehdus on useimmiten viruksen aiheuttama. Antibioottikuuri otetaan taudin pahenemisvaiheessa, erityisesti jos siihen liittyy kuumetta. Antibiootteja voidaan käyttää muissakin tapauksissa, jos on viitteitä keuhkokuumeesta, potilas on iäkäs ja kuumeinen tai potilaalla on jokin vakava perussairaus.  

Milloin tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle?

Jos aikuisen ihmisen yskään liittyy korkea kuume, kova väsymys, hengenahdistus tai yskä ei ala edes helpottumaan taudin kolmannella viikolla, tulee hakeutua lääkäriin.

Useita päiviä jatkuva korkea kuume, hengittämisen raskaus, kivut hengittäessä tai veriset yskökset ovat myös syitä hakeutua lääkärin vastaanotolle nopeasti. Tärkeintä lääkärin hoidossa on erottaa, onko kyse keuhkoputkentulehduksesta vai vakavammasta keuhkokuumeesta.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00617 http://www.tohtori.fi/?page=1763142&id=1126151 http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo20349&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=