Kynsisieni

Kynsisieni, kynsisilsa

Kynsisieni on tavallisesti varpaankynsissä esiintyvä sienitulehdus. Yleisimmät kynsisienen aiheuttajat ovat silsasieniä, ja usein puhutaankin kynsisilsasta. Kynsisieni aiheuttaa pääasiassa kosmeettista haittaa.

Kynsisienen esiintyminen ja oireet

Kynsisientä esiintyy noin 8 %:lla väestöstä, pääasiassa aikuisilla. Miehillä kynsisientä esiintyy useammin kuin naisilla. Tavallisesti kynsisientä on varpaankynsissä, käsien kynsisieni on harvinaisempi. Useimmilla kynsisienestä kärsivillä on sientä myös varvasväleissä ja joskus myös jalkapohjissa. Lue myös jalkasienestä.

Kynsisieni voi esiintyä monessa muodossa. Tyypillisesti sieni alkaa kynsien kärjestä tai sivuilta ja leviää keskiosia kohti. Kynnen voi myös peittää täysin tai lähes kokonaan hilseilevä, valkea silsa. Kynnen tyvestä alkava sienitulehdus on harvinaisin. Lisäksi kynsissä esiintyy kynnen sisäistä silsaa ja hiivasienen aiheuttamaa sienitulehdusta, joka tulehduttaa myös kynsivallin.

Kynsisieni yleensä paksuntaa ja haurastuttaa kynnen. Kynteen voi tulla myös värjäymiä, tavallisimmin vihreitä tai keltaisia. Sienen epämuodostuttama kynsi rikkoo helposti sukat ja voi haitata kenkien pitoa. Sieni voi myös tarttua toisiin ja bakteeri-infektiot voivat päästä ihoon sienen kautta. Pahimmillaan kynsisieni saa kynnen irtoamaan.

Kaikki kynnen paksuuntumiset ja haurastumiset eivät kuitenkaan ole kynsisientä. Samankaltaisia oireita voi syntyä esimerkiksi kenkien hangatessa kynttä tai psoriasiksen seurauksena. Ikä ja verenkierron huonontuminen voivat myös muuttaa kynnen ulkonäön sientä muistuttavaksi.

Kynsisienen toteaminen

Kynsisieni todetaan usein ilman näytteenottoa. Jos kynsisientä kuitenkin aiotaan hoitaa pitkäkestoisilla lääkehoidoilla, on syytä varmistaa diagnoosi mikroskooppitutkimuksella ja sieniviljelyllä. Näyte otetaan kynsilevyn alta ja kynnenpohjasta sen jälkeen, kun kynsi on puhdistettu ja sen kärkiosa on leikattu pois.

Mikroskooppitutkimus voidaan tehdä heti, mutta sieniviljelyn tulokset saadaan vasta noin 4–6 viikon kuluttua. Sieniviljely voidaan joutua toistamaan.

Kynsisienen toteamista haittaa ennen tutkimuksia tehty hoito. Sisäisten sienilääkkeiden käytöstä tulisi olla vähintään puoli vuotta ja ulkoisten paikallishoitotuotteiden käytöstä vähintään kuusi viikkoa ennen näytteen ottoa.  

Kynsisienen hoito

Kynsisienen kotihoito on yleensä tehotonta. Lääkärin hoidossakin kynsisienen parantuminen on epävarmaa, ja hoidot kestävät pitkään. Sormien kynsisieni kuitenkin saadaan parannettua lähes aina.

Kynsisienen hoito kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, kun sieni ei ole vielä levinnyt laajalle alueelle. Hoitotulokset ovat silloin parhaat, ja sieni saatetaan saada häädetyksi pelkän lääkekynsilakan avulla. Iholla olevat silsat on myös hyvä hoitaa ennen kuin ne leviävät kynsiin.

Levinnyt kynsisieni hoidetaan lakan lisäksi sisäisillä lääkkeillä. Tehokkain lääke on terbinafiini. Muita lääkkeitä ovat atsolit, joilla on kuitenkin paljon yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa.

Sisäiset lääkekuurit kestävät pitkään ja tulevat kalliiksi. Terbinafiinia syödään 3–4 kuukautta ja tarvittaessa vielä aina kuukauden jaksoissa 3–4 kuukauden välein. Kynsisienen parantuminen voi kestää puolesta vuodesta aina jopa kahteen vuoteen.

Jos kynsisieni aiheuttaa vain kosmeettista haittaa, sitä ei ole välttämätöntä hoitaa lainkaan. Hoidoista huolimatta kynsisieni uusiutuu helposti.

Kynsisienen ehkäisy

Kynsisienen ehkäisyssä avainasemassa on hyvä jalkahygienia ja omien tossujen tai sandaalien käyttö yleisissä tiloissa, joissa liikutaan ilman kenkiä. Esimerkiksi yleisissä saunatiloissa, uimahalleissa ja pukuhuoneissa sieni voi tarttua helposti. Lisäksi kynnet kannattaa pitää hyvässä kunnossa, koska sieni tarttuu helpoiten vaurioituneeseen kynteen.

Kynsisienen uusiutumisen ehkäisyssä voi olla hyvä hankkia uudet kengät tai käsitellä vanhat kengät esimerkiksi sienilääkepuuterilla.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00254 http://www.terve.fi/kynsisieni/kynsisieni http://www.nalox.fi/kynsisieni/kynsisieni/