• info@tohtorille.fi

Levottomat jalat pakottavat liikkeelle iltaisin | Tohtorille.fi

Levottomat jalat ovat tila, jossa jaloissa esiintyy epämiellyttäviä tuntemuksia levossa. Tavallisimmin oireet tulevat iltaisin ja öisin ja pakottavat liikkumaan. Kun levottomista jaloista kärsii toistuvasti puhutaan levottomien jalkojen oireyhtymästä.

Mitä ovat levottomat jalat?

Levottomat jalat voivat oireilla monenlaisina epämiellyttävinä tuntemuksina jaloissa, kuten paineena, pistelynä, poltteluna ja kipuna. Oireet ilmaantuvat levossa, tavallisesti iltaisin ja öisin, mutta myös pitkään istuessa esimerkiksi lentokoneessa tai junassa. Levottomille jaloille ominaista on tarve liikkua ja liikutella jalkoja. Liikkuminen, varsinkin kävely, myös lievittää oireita.

Levottomat jalat aiheuttavat jalkojen tuntemusten lisäksi unettomuutta, levotonta unta ja päiväväsymystä. Vaiva siis vaikuttaa elämänlaatuun. Joskus oireita esiintyy jalkojen lisäksi myös käsissä.

Levottomien jalkojen syndroomasta, eli Willis-Ekbomin sairaudesta, voidaan puhua, kun oireita esiintyy ainakin kolmena päivänä viikossa vähintään kolmen kuukauden ajan. Levottomat jalat ovat yleinen vaiva, arviolta noin 3–10 % väestöstä kärsii oireyhtymästä. Sairaus yleistyy iän myötä, mutta voi alkaa missä iässä tahansa. Levottomien jalkojen oireet ovat hyvin yleisiä raskaana olevilla naisilla, varsinkin loppuraskaudesta.

Usein levottomat jalat ovat krooninen ja etenevä sairaus, mutta jossain tapauksissa vaiva paranee selittämättömästi.

Levottomien jalkojen toteaminen

Levottomat jalat ovat alidiagnosoitu sairaus. Usein vaivaa vähätellään. Tyypillisessä tapauksessa sairauden voi todeta terveyskeskuslääkäri, mutta joskus tarvitaan neurologin tutkimuksia. Tutkimuksilla voidaan sulkea pois muut samankaltaisia oireita aiheuttavat sairaudet.

Jos neurologisessa tutkimuksessa ei saada varmuutta diagnoosista, voidaan tehdä myös unipatjatutkimus, jossa rekisteröidään jalkojen liikehdintää ja unen laatua.

Levottomien jalkojen syyt

Levottomat jalat oireyhtymän syyt eivät ole vielä täysin tiedossa. Todennäköistä kuitenkin on, että kyseessä on neurologinen sairaus, joka liittyy keskushermoston dopamiiniaineenvaihdunnan häiriöön. Dopamiini on hermoston välittäjäaine. Usein levottomista jaloista kärsivillä on puutetta raudasta, jota tarvitaankin dopamiinijärjestelmän toimintaan.

Levottomat jalat ovat yhteydessä myös joihinkin muihin sairauksiin sekä tiettyihin lääkkeisiin. Oireyhtymää tavataan munuaisten vajaatoiminnasta, diabeteksestä, nivelreumasta sekä kroonisista keuhkosairauksista kärsivillä.

Lääkkeistä jotkin masennuslääkkeet, serotoniinin takaisinoton estäjät sekä beetasalpaajat voivat aiheuttaa tai lisätä levottomien jalkojen oireita. Samoin kahvi ja alkoholi. Tampereen yliopiston tutkimuksessa on myös esitetty levottomien jalkojen syyksi hapen puutetta jaloissa.

Levottomien jalkojen tiedetään myös jossain määrin periytyvän. Sairauden syntymekanismi ei kuitenkaan ole vielä täysin selvillä.

Levottomien jalkojen hoito

Levottomien jalkojen hoidolla pyritään säilyttämään hyvä elämänlaatu. Kotihoitona voi kokeilla lämpimien ja löysien sukkien sekä säärystimien käyttöä öisin. Jalkakylvyt tai jalkojen suihkuttelu myös helpottavat monilla oireita. Hieronta ja jalkojen vilvoittelu harvoin helpottaa oireita, ja lämpö voi jopa pahentaa oireita.

Apua voi saada myös liikunnasta tai avantouinnista iltaisin. Tupakointia kannattaa sen sijaan välttää, erityisesti iltaisin. Jotkut kokevat myös lisäravinteiden auttavan.

Levottomien jalkojen hoitoon on tarjolla paljon erilaisia voiteita ja luontaistuotteita. Myös vaihtoehtoiset hoidot, kuten hieronta ja vyöhyketerapia, ovat joidenkin suosiossa.

Levottomia jalkoja voidaan hoitaa tarvittaessa lääkkeillä. Jalkojen kivun hoitoon sopivat kipulääkkeet, mutta tulehduskipu- tai lihaskouristuslääkkeistä ei ole apua.

Keskushermostoon vaikuttavista lääkkeistä Parkinsonin taudin hoitoon käytettävien lääkkeiden on osoitettu tehoavan hyvin levottomiin jalkoihin. Lääkeannos on kuitenkin huomattavasti pienempi kuin Parkinsonin taudin hoidossa. Hoitoon käytetään myös joitain epilepsialääkkeitä. Tarvittaessa potilaalle voidaan suunnitella yksilöllinen lääkeyhdistelmä.

Myös rautalääkitys voi helpottaa oireita. Tällöin tulee kuitenkin seurata rauta-arvoja, koska liika rauta on myrkyllistä.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=jal00148 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00294 http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/9-kysymysta-levottomat-jalat-oireyhtymasta/#.VtWEP_mLTRY http://www.unesta.fi/tietoa-unihaeirioeistae/levottomat-jalat.html https://www.mehilainen.fi/levottomat-jalat http://www.uniliitto.fi/File/Tunnistatko_sairautesi_levottomat_jalat.pdf