Lisäkivestulehdus

Lisäkivestulehdus

Lisäkivestulehdus on nykyään selvästi yleisempi sairaus kuin kivestulehdus. Tavallisin syy lisäkivestulehdukseen on klamydia.

Etsitkö urologia?

Lisäkivestulehduksen aiheuttajat

Lisäkiveksen tulehduksen tavallisin aiheuttaja on nykyään sukupuolitauti klamydia. Myös tippuri voi aiheuttaa tulehduksen, mutta on syynä harvinaisempi. Varsinkin nuorilla miehillä syy tulehdukseen on usein sukupuolitauti.

Myös suolistoperäinen kolibakteeri voi aiheuttaa lisäkiveksen tulehduksen. Iäkkäämmillä miehillä tulehduksen takana on usein virtsaamisvaikeudet, jäännösvirtsa ja bakteeriperäinen rakkotulehdus. Syynä voivat olla myös virukset, jolloin seurauksena voivat olla molemmat, lisäkivestulehdus ja nykyään harvinaisempi kivestulehdus.

Lisäkivestulehdusta esiintyy erityisesti 30–50 -vuotiailla miehillä. Joskus tulehduksen syy ei selviä.

Lisäkivestulehduksen oireet

Ensimmäisiä oireita tulehduksessa on kova kiveskipu, toispuoleinen kivespussin turvotus sekä punoitus. Alkuvaiheessa kiveksen yläpuolella saattaa erottua arka ja turvonnut lisäkives. Myöhemmin turvotus voi laajeta koko kivespussin alueelle. Muita mahdollisia oireita ovat kuume sekä kipu tai kirvely virtsatessa.

Lisäkiveksen tulehdus voi joskus muuttua krooniseksi. Tällöin jomotus kiveksissä voi jatkua viikkojen, pahimmillaan kuukausien ajan. Kipu säteilee nivusten alueelle.

Lisäkivestulehduksen hoito

Äkillinen kiveskipu ja turvotus kiveksessä on aina syy hakeutua hoitoon nopeasti, vuorokauden sisällä. Tulehdus on tärkeä erottaa pikaista leikkaushoitoa vaativasta kiveksen kiertymästä. Lisäkivestulehdus voidaan todeta veri- ja virtsakokein.

Bakteerin aiheuttama tulehdus hoidetaan antibiooteilla, oli kyseessä sitten klamydia tai muu bakteeritulehdus. Jos lisäkiveksen tulehduksen taustalla on sukupuolitauti, tulee myös partneri hoitaa. Lisäksi kipua voidaan lievittää tulehduskipulääkkeillä ja kivespussin kannattimilla.

Kroonistunutta lisäkivestulehdusta hoidetaan pääasiassa tulehduskipulääkkeillä. Antibiootit eivät enää yleensä auta krooniseen tulehdukseen. Joskus lisäkives joudutaan poistamaan kroonisen tulehduksen vuoksi.

Lisäkiveksen tulehdusta voi ehkäistä lähinnä välttämällä sitä aiheuttavia sukupuolitauteja. Klamydiaa ja tippuria voi molempia ehkäistä käyttämällä kondomia.

Etsitkö urologia?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00275 http://www.terve.fi/munuaisten-ja-virtsaelinten-sairaudet/kivesten-sairaudet