Poskiontelotulehdus

Poskiontelotulehdus

Poskiontelotulehdus on tavallinen nuhakuumeen, eli flunssan, jälkitauti. Tyypilliset poskiontelotulehduksen oireet ovat kipu ja paineen tunne poskilla.

Mistä poskiontelotulehdus johtuu?

Poskiontelotulehdus (sivuontelotulehdus, sinuiitti) esiintyy melkein aina flunssan jälkitautina. Flunssaviruksen synnyttämä erite ei pääse poistumaan sivuonteloista ja on hyvä kasvualusta bakteereille, jotka aina liittyvätkin varsinaiseen poskiontelotulehdukseen. Yleisimmät poskionteloiden tulehduksen aiheuttavat bakteerit ovat pneumokokki ja hemofilus, lapsilla moraksella.

Poskionteloiden limakalvojen turvotus altistaa poskiontelotulehdukselle, kun poskionteloiden ilmastointitiehyet tukkeutuvat. Turvotusta aiheuttaa flunssan lisäksi myös allergiat. Tiehyiden tukkeutumisen voi harvinaisemmissa tapauksissa aiheuttaa myös rakenteelliset poikkeavuudet tai polyypit. Hengitysilman epäpuhtaudet ja tupakansavu voivat myös olla altistavia tekijöitä poskionteloiden tulehdukselle.

Joskus ylähampaiden tulehdukset saattavat aiheuttaa myös poskiontelotulehduksen. Tällöin tulee hakeutua hammaslääkärin hoitoon.

Poskionteloiden (sivuonteloiden) lisäksi nenäontelon molemmin puolin on myös muita onteloita, jotka voivat tulehtua. Otsaontelot erityisesti voivat tulehtua kivuliaasti.

Poskiontelotulehduksen oireet

Poskiontelotulehduksen oireet ilmenevät yleensä noin viikon kuluttua flunssan alkamisesta. Flunssaisuuden lisäksi oireisiin kuuluvat tukkoisuus, painon tunne ja kipu poskissa, pahoinvointi, hajuaistin heikkeneminen, yöyskä ja joskus huimaus. Poskiontelotulehdus voi tuntua myös hammassärkynä tai paineena silmänpohjassa. Poskionteloiden tulehdus on niin ikään tavallinen pitkittyneen yskän syy.  

Jos oireisiin kuuluu särky otsalla, silmien välissä, voi kyseessä olla otsaonteloiden tulehdus. Tällöin on syytä hakeutua lääkäriin.

Poskiontelotulehduksen hoito

Alle viikon kestänyttä ja lieväoireista poskiontelotulehdusta ei välttämättä tarvitse hoitaa antibiooteilla. Itsehoitona voi oireiden helpottamiseen käyttää limakalvoja supistavia nenäsumutteita sekä särkylääkkeitä.

Lääkärin vastaanotolle on hyvä hakeutua, jos kipu on voimakasta, kuume nousee tai yleinen vointi heikkenee. Otsan särky on aina myös syy hakeutua lääkäriin. Poskiontelotulehduksen toteaminen perustuu yleensä oireiden lisäksi ultraääni- tai röntgentutkimukseen.

Antibioottikuuri on ensisijainen hoito hoitoa vaativaan poskiontelotulehdukseen. Ensisijainen lääke on amoksisilliini. Antibioottikuuri määrätään yleensä vasta yli viikon kestäneeseen poskionteloiden tulehdukseen, ja suuri osa tulehduksista paraneekin itsekseen.

Jos tauti ei ala helpottamaan, oireet ovat voimakkaat tai potilaan vointi on huono, voidaan poskiontelot punkteerata ja onteloiden eritteestä määrittää tulehduksen aiheuttajabakteeri. Punkteeraus helpottaa oireita ja auttaa antibiootin valinnassa.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00319 http://www.potilaanlaakarilehti.fi/laakarin-aani/poskiontelotulehdus-ndash-antibioottia-vai-ei/#.Vu_ztuKLTRY http://www.terve.fi/poskiontelotulehdus/39358-poskiontelotulehdus