• info@tohtorille.fi

Psoriasis voi oireilla sekä iholla että nivelissä | Tohtorille.fi

Psoriasis on krooninen, tulehduksellinen autoimmuunisairaus. Se voi aiheuttaa iho- ja niveloireita. Psoriasiksesta käytetään myös nimityksiä psoriaasi tai psori. Psoriaasi voi puhjeta missä iässä tahansa eikä se tartu.

Psoriasiksen aiheuttajat

Psoriasis on autoimmuunisairaus eli elimistön immuniteettijärjestelmässä on häiriö. Perimmäisestä syystä ei kuitenkaan ole juuri tietoa. Psoriaasin taustalla tiedetään olevan perinnöllisiä tekijöitä. Erityisesti alle 40 -vuotiaana puhkeava psoriasis on usein merkki vahvasta, perinnöllisestä alttiudesta taudille.

Psoriaasin eli psorin laukaisevia tekijöitä tunnetaan useita. Tunnetuin laukaisija on streptokokkibakteerin aiheuttama nielutulehdus. Muun muassa infektiot, kuten hammastulehdukset ja HIV, voivat laukaista tai pahentaa psoriaasia. Laukaisevia tekijöitä voivat olla niin ikään runsas alkoholin käyttö, tupakointi, stressi ja monet lääkkeet. Nivelpsoriasiksen voi laukaista infektio tai trauma.  

Psoriasiksen oireet

Ihopsoriasista voi olla kaikilla ihoalueilla. Ihottuman mielipaikkoja ovat kuitenkin kyynärpäät, polvet sekä hiuspohja. Harvemmin psoriasista esiintyy kasvoilla ja kaulalla. Oireille tyypillistä on vaihtelevuus, välillä voi olla rauhallisia kausia ja välillä tauti oireilee voimakkaammin.

Psoriaasilaikut ovat selvärajaisia, vaaleanpunaisia, kohollaan olevia ja hilseileviä laikkuja. Taipeissa laikut eivät yleensä hilseile, vaan ovat tarkkarajaisia ja punoittavia sekä ärsyyntyvät helposti. Laikkuja voi olla muutamasta pienestä lähes koko ihon peittäväksi ihottumaksi. Psoriasis on useimmiten melko lieväoireinen, joskus ihottumassa esiintyy kuitenkin kutinaa tai aristusta.

Nivelpsoriasiksen oireita ovat nivelkivut, turvotus ja aamujäykkyys nivelissä. Niveloireiden voimakkuus voi vaihdella ohimenevistä kivuista nivelreuman tai artroosin kaltaisiin kroonisiin oireisiin. Nivelpsoriasista esiintyy noin 10 % ihopsoriasista sairastavista. Molemmat muodot voivat esiintyä yhdessä tai erikseen. Ihopsoriasista sairastaa Suomessa noin 2 % väestöstä.

Psoriasis voi aiheuttaa muutoksia myös kynsissä. Kynsiin voi ilmaantua tummia läikkiä, joita kutsutaan öljyläiskiksi, tulla pieniä kuoppia tai kynsi voi samentua kynsisientä muistuttaen.

Psoriaasiin liittyy myös liitännäissairauksia. Diabeteksen, lihavuuden, veren rasva-arvojen kohoamisen sekä sydän-ja verisuonitautien riski kohoaa psoriaasia sairastavalla. Riski kohoaa taudin keston ja vaikeuden mukaan.

Psoriasiksen hoito

Psoriasis voidaan todeta pelkän ulkonäön perusteella. Jos diagnoosista on epäselvyyttä, voidaan hoitamattomasta ihottumasta ottaa myös koepala. Psoriaasia hoidetaan siinä tapauksessa, että sen oireista on haittaa potilaalle. Parantavaa hoitoa tautiin ei ole, mutta useimmilla oireet ovat lieviä ja hyvin hallittavissa.

Lievän ihopsoriasiksen hoitoon käytetään paikallisvoiteita. Monesti perusvoiteet riittävät hillitsemään ihottuman kutinaa, kuivuutta ja hilseilyä. Voimakkaampiin oireisiin käytetään kortisonivoidetta tai kortisoni- ja kalsipotrioliyhdistelmävoidetta. Voiteen vahvuus valitaan hoidettavan alueen ja ihottumatyypin mukaan. Kortisonivoiteet soveltuvat vain lyhytaikaiseen käyttöön. Pelkästään kalsipotriolia tai kalsitriolia sisältäviä voiteita voidaan käyttää pitkäaikaisesti, ylläpitohoidossa.

Päänahan ja paksujen psoriaasiplakkien hilsettä voidaan irrottaa 5–10 % salisyylihappoa sisältävillä voiteilla tai öljyillä. Päänahkaan käytetään tämän jälkeen lisäksi kortisonilinimenttejä. Korvakäytävien hilseilyä helpottavat ihoöljy ja korvahuuhtelu. Taivealueiden ihottumaan käytetään miedon hydrokortisonin lisäksi usein antimikrobista ainetta, esimerkiksi lääkerikkiä.

Paikallishoitojen lisäksi psoriasista hoidetaan lääkärin valvonnassa valohoidoilla. Käytössä on UVB- ja PUVA-hoidot. Valohoito hidastaa solujen jakautumista ja lievittää tulehdusta. Monet psoriasista sairastavat saavat helpotusta myös etelänmatkasta talvisin.  

Vaikeampien psoriaasitapausten hoitoon käytetään myös sisäistä lääkitystä. Käytettyjä lääkkeitä ovat metotreksaatti, asitretiini ja siklosporiini. Metotreksaatti lievittää myös nivelpsoriasiksen oireita. Vaikeimpiin tapauksiin on nykyisin käytössä biologisia täsmälääkkeitä, jotka heikentävät immuunivastetta, joka on psoriaasissa kiihtynyt.

Nivelpsoriasista hoidetaan lievissä tapauksissa tulehduskipulääkkeillä ja kortisonipistoksilla. Jos Niveltulehdus ei näillä rauhoitu, kokeillaan tavallisimmin metotreksaattilääkitystä. Vaikeimmissa tapauksissa käytetään edellä mainittuja biologisia lääkkeitä.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khp00073 http://www.psori.fi/fin/etusivu/ http://www.terve.fi/psoriaasi/39240-psoriaasi