Punajäkälä suussa

Punajäkälä, punajäkälä suussa

Suun punajäkälä (lichen planus) on krooninen limakalvosairaus. Tavallisimmin punajäkälää on yli 40 -vuotiailla ja naisilla miehiä useammin. Punajäkälä voi esiintyä myös iholla tai sukuelinten limakalvoilla.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Mikä aiheuttaa punajäkälän suussa?

Punajäkälän aiheuttajaa ei tiedetä varmasti. Suun limakalvojen punajäkälä kuitenkin kuuluu ilmeisesti autoimmuunitauteihin, eli elimistön puolustusjärjestelmä hyökkää kehon omia soluja vastaan.

Limakalvojen punajäkälää sairastaa Suomessa noin 2 % väestöstä. Useimmin tauti puhkeaa keski-iässä, yleisemmin naisilla. Tauti on pitkäkestoinen eli krooninen. Se voi kestää jopa vuosikymmeniä, mutta välillä oireet voivat olla hyvin vähäisiä.

Suun punajäkälän oireet?

Punajäkälässä suun limakalvoilla, poskissa, ikenissä tai kielessä, on verkkomaisia vaaleita juosteita, yhtenäisiä vaaleita plakkeja tai laakeita, punoittavia läikkiä. Joskus punoittavat läikät voivat myös haavautua. Limakalvomuutokset ovat yleensä symmetrisiä molemmin puolin suuta. Joskus verkkomaista tai haavautuvaa muutosta on myös huulissa ja tätä pidetään suun limakalvojen punajäkälään kuuluvana.

Haavautuvat limakalvomuutokset voivat aiheuttaa oireita. Haavaumat voivat olla arat, kirvellä tai poltella. Haavaumista voin myös vuotaa verta ja ne voivat olla turvoksissa tai arpeutua. Kuumat, karkeat, voimakkaasti maustetut tai happamat ruoat ja juomat voivat ärsyttää muutoksia. Oireita voi pahentaa myös suun hiivatulehdus. Tavallisimmin suun punajäkälä on kuitenkin varsin vähäoireinen.

Limakalvojen punajäkälää voi esiintyä myös sukuelimissä, haavainen sukuelinten limakalvojen punajäkälä on kuitenkin harvinainen. Harvinaisissa tapauksissa myös nenän, nielun, ruokatorven, silmien sidekalvojen ja virtsaputken limakalvoilla voi olla punajäkälää. Ihon punajäkälä voi esiintyä yhdessä limakalvojen punajäkälän kanssa tai molemmat voivat esiintyä erikseen.

Suun punajäkälän hoito

Punajäkälä voidaan usein todeta ulkonäön perusteella, tarvittaessa otetaan koepala. Suun limakalvomuutokset on hyvä käydä tutkituttamassa aina muutaman viikon kuluessa niiden ilmaantumisesta. Suun punajäkälän diagnoosissa ja hoidossa hammaslääkärin lisäksi tarvitaan joskus ihotautilääkäriä.

Oireeton punajäkälä suussa ei vaadi hoitoa. Hyvästä suuhygieniasta on kuitenkin pidettävä huoli, jotta suun limakalvojen muutokset eivät tulehdu. Tarvittaessa voi käyttää herkille limakalvoille suunnattuja hoitotuotteita.

Punajäkälään ei ole parantavaa hoitoa. Oireita voi ehkäistä välttämällä ärsyttäviä tekijöitä, esimerkiksi tiettyjä ruoka-aineita. Alkoholia ja tupakointia on hyvä välttää, koska tämä vähentää limakalvomuutoksiin liittyvää suusyöpäriskiä.

Oireilevan suun punajäkälän hoidossa käytetään paikallisesti eri vahvuisia kortisonivoiteita, joskus myös takrolimuusivoidetta. Mikäli tautiin liittyy sienitulehdus, hoidetaan se lääkärin määräämillä lääkkeillä.

Hammaslääkärin tutkimuksissa on hyvä käydä säännöllisesti. Jos limakalvomuutokset muuttuvat selvästi tai niiden aiheuttamat oireet pahenevat, tulee hakeutua hoitavan lääkärin tutkimuksiin.

Punajäkälä ei tartu.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00476 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00640 http://www.hammaslaakariliitto.fi/fi/suunterveys/suunhoito-artikkelit/suun-vaivat-ja-oireet/lichen-planus-punajakala#.Vz7euJGLTIU