• info@tohtorille.fi

Puutiaisaivokuume on toinen punkkien levittämistä taudeista | Tohtorille.fi

Puutiaisaivokuume on toinen punkkien levittämistä taudeista. Puutiaisaivokuume on virustauti ja se on harvinaisempi kuin bakteerin aiheuttama borrelioosi. Puutiaisaivokuume tunnetaan myös nimellä Kumlingen tauti.

Puutiaisaivokuumeen aiheuttaja ja esiintyvyys

Puutiaisaivokuume on viruksen aiheuttama tauti. Punkkien kantama, taudin aiheuttava TBE-virus (tick borne encephalitis) kuuluu flavivirusten ryhmään. Virus tarttuu punkin syljestä hyvin nopeasti, joten punkkisyynistä ja punkin nopeasta poistosta ei ole puutiaisaivokuumeen kannalta hyötyä. Punkkisyynit ovat kuitenkin yleisemmän borreoliisin kannalta tärkeitä.

Virus leviää iholta imusolmukkeisiin ja verenkierron mukana eri elimiin. Se, miten virus siirtyy keskushermostoon ei ole varmaa.

Baltiassa ja Keski-Euroopassa virus on yleinen, mutta Suomessa melko harvinainen. Suomessa Kumlingen tautia esiintyy pääasiassa Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa, mutta jonkin verran myös rajatulla alueella Manner-Suomessa. TBE-virusta kantavia punkkeja on tavattu myös Isosaaressa Helsingin edustalla, Kaakkois-Suomessa ja Kokkolan seudulla. Virusta kantavat punkit ovat ilmeisesti levinneet laajemmalle alueelle ilmastonmuutoksen myötä.

Virusta esiintyy myös Venäjällä ja Siperiassa tavataan viruksen itäistä muotoa, joka on vaarallisempi.

Puutiaisaivokuumeen oireet

Yli puolet TBE-virusinfektioista on oireettomia, alle kouluikäisillä lapsilla lähes kaikki. Taudinkuva on kaksivaiheinen, tosin kaikilla tauti ei etene toiseen vaiheeseen.

Ensimmäisen vaiheen oireet alkavat 4-28 vuorokautta tartunnan jälkeen, tavallisesti oireet alkavat noin viikon kuluttua. Tässä vaiheessa oireet ovat hyvin yleisluontoisia: kuumeilua, epämääräistä huonoa oloa ja sairauden tunnetta. Ensimmäisen vaiheen oireet kestävät neljästä päivästä viikkoon ja niitä seuraa tavallisesti noin viikon kuumeeton jakso ennen mahdollista toista vaihetta.

Noin 20-30 % oireellisista tartunnoista etenee varsinaiseen aivokuumeeseen. Toisen vaiheen oireita ovat kuume, päänsärky, niskajäykkyys, pahoinvointi ja valonarkuus. Myös neurologisia oireita, kuten tajunnanhäiriöitä, kouristuksia ja halvausoireita, voi esiintyä. Toipuminen taudista voi kestää kuukausia.

Suurelle osalle varsinaiseen aivokuumeeseen sairastuneista jää pitkäaikaisia neurologisia oireita ja jopa kolmannekselle jää pysyviä oireita. Mitä iäkkäämpi sairastunut on, sitä enemmän vaurioita syntyy. Tavallisimpia pysyviä oireita ovat lihasheikkous sekä muistin ja keskittymiskyvyn vaikeudet.

Puutiaisaivokuumeen hoito ja toteaminen

Viikon tai parin päästä punkin puremasta ilmaantuva kuumetauti on syy hakeutua lääkäriin. Tauti todetaan verestä tai selkäydinnesteestä löydettyjen vasta-aineiden perusteella.

Puutiaisaivokuume hoidetaan sairaalassa. Koska kyseessä on virustauti, ei siihen ole olemassa lääkehoitoa.

Kuolleisuus puutiaisaivokuumeeseen on noin 0,5-1 %. Kerran sairastettu puutiaisaivokuume antaa elinikäisen immuniteetin tautia vastaan.

Puutiaisaivokuumeen ehkäisy

Tautia vastaan voi suojautua puutiaisaivokuumerokotteella, jota kutsutaan myös punkkirokotteeksi. Punkkirokotteen saa apteekista reseptillä ja ensimmäisenä otetaan kolme rokoteannosta 12 kuukauden sisällä. Ensimmäiset kaksi annosta on hyvä ottaa talven ja kevättalven aikana ja kolmas otetaan seuraavana talvena. Tehosterokote otetaan 3-5 vuoden välein tämän jälkeen. Punkkirokote suojaa vain puutiaisaivokuumeelta, ei borrelioosilta.

Puutiaisaivokuumerokote on suositeltava ainakin Suomen saaristossa liikkuville, Baltian alueella luonnossa liikkuville ja Keski-Eurooppaan vaeltamaan tai muuten luonnossa liikkumaan matkustaville. Rokotteen lisäksi kannattaa suojautua pitkähihaisilla ja -lahkeisilla vaatteilla riskialueella liikkuessa.

Lähteet:

http://www.potilaanlaakarilehti.fi/uutiset/kesan-huolet-borrelioosi-ja-puutiaisaivokuume/ http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/puutiaisaivokuume_eli_kumlingen_tauti http://duodecimlehti.fi/web/guest/arkisto?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&viewType=viewArticle&tunnus=duo94373&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_auth=