Raskausmyrkytys

Raskausmyrkytys, pre-eklampsia

Raskausmyrkytys on tila, jossa raskauden 20. viikon jälkeen odottavan äidin verenpaine nousee ja virtsaan erittyy valkuaista. Pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen rajana pidetään verenpainearvoa 140/90 mmHg.

Mikä aiheuttaa raskausmyrkytyksen?

Verenpaineen nousu on tavallisin raskaudenaikainen komplikaatio. Pre-eklampsia tarkoittaa tilaa, jossa raskauden 20. viikon jälkeen verenpaine nousee vähintään arvoihin 140/90 mmHg (elohopeamillimetriä) ja odottavan äidin virtsaan erittyy valkuaista. Raskausmyrkytys voi alkaa milloin tahansa 20. raskausviikon jälkeen, mutta tavallisimmin se puhkeaa raskausviikoilla 32–36.

Lievästä raskausmyrkytyksestä puhutaan, kun verenpainearvo pysyy alle 160/110 mmHg, virtsaan erittyy vähän valkuaista ja odottava äiti voi hyvin. Vaikea raskausmyrkytys on kyseessä, kun verenpaine on korkeampi kuin 160/110 mmHg, virtsaan erittyy runsaasti valkuaista ja odottavalla äidillä on oireita.   

Raskausmyrkytyksen syytä ei tiedetä varmasti. Kyseessä lienee kuitenkin istukan sairaus, joka saa alkunsa jo raskauden alkuvaiheessa, istukan verisuonien rakentuessa, vaikka pre-eklampsian oireet alkavatkin vasta myöhemmin raskauden aikana. Raskausmyrkytyksessä istukan toiminta heikkenee ja siihen voi liittyä häiriöt istukan verenkierrossa ja sikiön kasvussa.

Raskausmyrkytykseen tunnetaan useita riskitekijöitä. Pre-eklampsian riskitekijöitä ovat muun muassa ensimmäinen raskaus, monisikiöraskaus, alle 20 vuoden tai yli 40 vuoden ikä, lihavuus, verenpainetauti, diabetes, sidekudossairaus sekä krooninen munuaissairaus. Alttius raskausmyrkytykseen on myös perinnöllinen. Noin 15 %:lla pre-eklampsia myös uusiutuu seuraavassa raskaudessa.

Raskausmyrkytyksen oireet

Raskausmyrkytyksen alkuvaiheessa tai lievässä pre-eklampsiassa ei esiinny oireita. Raskausmyrkytyksen vaikeutuessa oireita ovat väsymys, yleinen huonovointisuus ja heikko olo, päänsärky, ylävatsakipu, näköhäiriöt sekä voimakas turvotus. Vakavin oire ovat kouristukset, eli eklampsiakohtaus, jossa sekä odottavan äidin että sikiön vointi huononee hapenpuutteen vuoksi.

Raskaudenaikainen turvotus ilman verenpaineen kohoamista ei viittaa raskausmyrkytykseen. Raskausmyrkytyksen aiheuttama turvotus ilmenee usein kasvoilla ja ylävartalolla ja esiintyy monesti jo aamuisin, kun taas raskauteen normaalisti liittyvä turvotus vaivaa usein iltaisin.

Raskausmyrkytyksen hoito

Verenpainetta ja virtsan valkuaispitoisuutta seurataan raskauden aikana neuvolassa. Verenpainetta voidaan seurata myös kotona ja myös virtsan valkuaispitoisuutta voidaan mitata kotioloissa liuskatestillä, jos verenpaineen todetaan kohonneen. Mikäli raskaana olevalla naisella on ennestään verenpainetauti, seurataan raskautta alusta asti tarkemmin.

Mikäli odottavan äidin verenpaine kohoaa nopeasti ja virtsaan erittyy selvästi valkuaista, lähetetään hänet seurantaan ja tarkempiin tutkimuksiin synnytyssairaalaan. Sairaalassa otetaan tarkempia laboratoriokokeita ja arvioidaan sikiön kasvua ja vointia.

Itsehoitona lievässä raskausmyrkytyksessä on lepo. Suolaa on syytä välttää ja nesteitä nauttia paljon. Hoitoon tulee hakeutua raskaana ollessa, jos oireina ilmenee päänsärkyä, ylävatsakipua, hengenahdistusta, turvotusten pahenemista ja virtsantulon vähentymistä.

Erikoislääkäri voi äitiyspoliklinikalla määrätä tarvittaessa verenpainelääkityksen. Yleensä lääkitys aloitetaan, jos systolinen verenpaine on yli 160 mmHg tai diastolinen paine yli 105 mmHg. Vaikeimmat pre-eklampsiat ovat harvinaisia, mutta niiden kohdalla synnytys voidaan joutua käynnistämään ennenaikaisesti.

Tutkimukset näyttävät, että raskausmyrkytys on yksi äidin ja lapsen sydän- ja verisuonitautien ennustetekijä. Raskausmyrkytyksen sairastaneen naisen on hyvä seurata verenpaine- ja kolesteroliarvojaan erityisen tarkasti, varsinkin vaihdevuosi-iässä ja sen jälkeen. Sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen voi vaikuttaa elintavoilla.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00167 http://www.terve.fi/raskaus-ja-odotus/raskausmyrkytys