• info@tohtorille.fi

Sappikivet syntyvät, kun sappinesteen ainesosat kiteytyvät | Tohtorille.fi

Sappikivet syntyvät sappirakossa, kun sappinesteen ainesosat kiteytyvät. Sappikivet, tai sappikivitauti, ovat tavallinen vaiva aikuisilla ja niille altistavat ylipaino sekä sappirakon tyhjenemishäiriöt.

Sappirakko ja sappikivien synty

Sappirakko on maksan päällä sijaitseva elin, joka säilöö väliaikaisesti osan maksan tuottamasta sappinesteestä. Sappinestettä tarvitaan ohutsuolessa ruoansulatuksessa.

Sappinesteen seisoessa sappirakossa sen sisältämä kolesteroli ja sappisuolat tai kalsium ja sappiväriaineet voivat kiteytyä ja muodostaa sappikiviä. Kolesterolin ja sappisuolojen muodostamat kolesterolikivet ovat huomattavasti yleisempiä kuin kalsiumin ja väriaineiden muodostamat pigmenttikivet.

Sappikiviä muodostuu tavallisesti iän myötä, lapsilla ne ovat harvinaisia. 75 -vuotiaista noin kolmanneksella naisista ja viidenneksellä miehistä on ollut sappikiviä.  

Sappikivien oireet

Sappikivet eivät välttämättä oireile ollenkaan ja monesti ne löydetään sattumalta muiden tutkimusten yhteydessä. Osalla löydetyt, oireettomat sappikivet alkavat oireilla myöhemmin, osalla ei.

Tavallisin oire on kova ja äkillinen kipu ylävatsassa. Usein kipu tulee syönnin jälkeen, varsinkin rasvaisen ruoan jälkeen. Kipu voi tuntua keskellä ylävatsaa tai oikean kylkikaaren alueella. Kipu voi myös säteillä yläselkään, oikeanpuoleisen lapaluun tienoille ja hartioihin. Kipuun voi liittyä myös pahoinvointia sekä oksentelua, ja potilaan voi olla vaikeuksia löytää sopivaa asentoa.

Sappikivien kipukohtaus rauhoittuu yleensä muutamassa tunnissa. Kipukohtaus uusiutuu usein vuoden sisällä, mutta ei kaikilla.  

Jos kipukohtaus ei mene ohi muutaman tunnin kuluessa, sappikivet ovat saattaneet vahingoittaa sappirakkoa tai sappitiehyitä aiheuttaen sappirakon tulehduksen (kolekystiitti) tai sappitiehyiden tukkeutumisen. Oireisiin voi tällöin liittyä myös kuumetta ja silmänvalkuaisten ja ihon kellastumista muutaman päivän kuluessa. Nämä sappikivien lisätaudit vaativat välitöntä sairaalahoitoa.

Sappikivien toteaminen

Sappikivioireet muistuttavat muita vatsasairauksia, mutta kivet on helppo todeta sappirakosta ultraäänitutkimuksessa. Sappitiehyiden kivet kuitenkin ovat vaikeampia todeta pienen kokonsa vuoksi. Sappitiehyissä olevien kivien toteamiseen voidaan joutua käyttämään leikekuvauksia tai mahalaukun tähystystä.

Sappikivien hoito

Sappikivien kipukohtauksen tullessa kannattaa aina hakeutua välittömästi lääkäriin, jossa sappikivet ja mahdolliset lisätaudit tutkitaan. Jos lisätauteja ei ole ja sappikivikohtaus on ensimmäinen, sappirakkoa ei tarvitse leikata. Kipukohtausta voidaan hoitaa kipulääkkeillä sekä sappijohdinta rentouttavilla lääkkeillä.

Jos sappikivet aiheuttavat toistuvia kipukohtauksia, poistetaan sappirakko. Sappirakon poisto tehdään tavallisimmin tähystyksessä. Rakon poisto ei vaikuta sappinesteen kulkuun.

Sappitiehyiden tukoksen kohdalla hoitona on sappirakon poisto välittömästi. Sappirakon tulehdus hoidetaan suonensisäisillä antibiooteilla ja rakko poistetaan tilanteen salliessa sen.

Sappirakon poiston jälkeen voivat oireet vielä joskus jatkua, kun sappitiehyisiin on jäänyt kiviä. Tavallisempaa kuitenkin on, että poiston jälkeiset kivut aiheuttaa jokin muu sairaus tai vaiva vatsassa.

Sappikivien liuotus lääkityksellä tai sappikivien ulkopuolinen murskaus eivät ole vakiintuneita hoitomuotoja Suomessa. Oireettomia sappikiviä ei tarvitse hoitaa.

Sappikivien ehkäisy

Sappikivien ehkäisyssä parasta on painonhallinta ja liikunta. Nopea, voimakas laihduttaminen vähärasvaisella dieetillä voi kuitenkin myös lisätä sappikivien syntyä.

Ravinnon vaikutus sappikivien syntyyn on epäselvä. Tämän vuoksi sappikivien ehkäisyyn ei ole virallisia ruokavaliosuosituksia. Raskaiden ja rasvaisten ruokien vähentäminen ja terveellisen, monipuolisen ruokavalion suosiminen voi kuitenkin auttaa.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00074 http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/sappikivet-ja-sappitulehdus/#.VsRERfmLTRY http://www.tohtori.fi/?page=2442205&id=8500136 http://www.terve.fi/sappikivet/sappikivitauti-potilasohje