Silmätulehdus

silmätulehdus

Silmätulehduksia on useita erilaisia ja eri syistä johtuvia. Osa silmätulehduksista vaatii välitöntä hoitoa silmälääkärin vastaanotolla.

Silmätulehduksen oireet

Silmätulehduksia on erilaisia ja niiden oireet vaihtelevat jossain määrin. Tavallisia oireita ovat silmän punoitus, kipu silmässä ja alentunut näkökyky. Silmästä voi myös vuotaa kirkasta tai kellertävää, rähmäistä eritettä. Voimakas rähmiminen on yleensä merkki bakteerin aiheuttamasta tulehduksesta.

Voimakkaan rähmimisen lisäksi kova kipu silmässä tai valonarkuus ovat oireita, joiden ilmaantuessa on syytä hakeutua lääkäriin pian. Bakteerien lisäksi silmätulehduksia voivat aiheuttaa virukset, sieni-infektiot, allergiat ja vierasesineet (roskat) silmässä.

Etsitkö silmälääkäriä?

Silmän sidekalvon tulehdus

Tavallisin silmätulehdus lienee silmän sidekalvon tulehdus (konjunktiviitti). Silmän sidekalvotulehdus on yleinen etenkin pienillä lapsilla. Sidekalvotulehduksen voi aiheuttaa bakteeri, virus tai sieni. Allergiataipumus ja kuivasilmäisyys altistavat myös sidekalvotulehdukselle ja pitkäaikaisessa käytössä säilöntäaineita sisältävät silmälääkkeet voivat niin ikään aiheuttaa silmän sidekalvon tulehduksen.

Oireena tulehduksessa on tavallisimmin rähmän eritys sekä silmän punoitus ja kirvely. Nuhaan liittyvä sidekalvontulehdus menee yleensä ohi nuhan jälkeen eikä vaadi lääkärin hoitoa. Allergian tai vierasesineen aiheuttama tulehdus paranee myös ilman antibioottihoitoa. Bakteeritulehduksen hoitoon tarvitaan kuitenkin antibioottikuuri silmätippoina tai -salvana. Lisäksi silmää huuhdellaan ja se pidetään puhtaana.

Sarveiskalvon tulehdus ja värikalvon tulehdus

Silmän sarveiskalvon tulehdus (keratiitti) ja värikalvon tulehdus (iriitti) vaativat molemmat aina lääkärikäynnin, mielellään vuorokauden sisällä oireiden alkamisesta. Sarveiskalvon tulehduksen aiheuttaa tavallisimmin virus, usein herpes- tai adenovirus. Sen oireita ovat arkuus valolle ja kirkas erite silmästä.

Silmän värikalvon tulehduksen, eli iriitin, aikana elimistön vastustuskyky on yleensä alentunut, mutta varsinainen syy jää monesti epäselväksi. Iriitti on yhteydessä reuman sukuisiin sairauksiin ja on yleisempi reumaa sairastavilla lapsilla. Värikalvon tulehduksen oireita ovat silmän punoitus koko valkoisella alueella, silmän kipu ja valonarkuus. Tulehtuneen silmän mustuainen voi olla pienempi kuin terveen silmän. Silmän värikalvon tulehdusta hoidetaan tavallisesti kortisonitipoilla kuukauden ajan.

Silmäluomen tulehdus

Myös silmäluomi voi tulehtua. Luomitulehdukseen (blefariitti) liittyy monesti taipumus atopiaan ja allergiaan, ja tulehduksen oireina ovat silmäluomen turvotus ja punoitus. Luomen puhdistus miedolla puhdistusaineella ja lämpöhautein voi nopeuttaa parantumista. Pitkittyneeseen luomen tulehdukseen käytetään myös paikallista kortisonilääkitystä ja tarvittaessa antibiootteja.

Silmäluomien märkäisen sidekudostulehduksen (preseptaaliselluliitti) oireita ovat puolestaan selvä turvotus silmän ympäristössä, silmän punoitus ja kipu sekä arkuus silmäluomissa ja posken alueella. Tulehdusta hoidetaan tavallisesti suun kautta otettavalla antibioottikuurilla.

Silmän kovakalvon ja kovakalvon pintaosan tulehdus

Silmän kovakalvo eli skleera on valkoisena näkemämme osa silmää. Sen pintaosan tulehdusta kutsutaan episkleriitiksi, harvinaisempi syvä silmän kovakalvon tulehdus on puolestaan nimeltään skleriitti. Episkleriitin tyypilliset oireet ovat silmän kipu, sektorimainen punoitus ja arkuus vedolle.

Episkleriitti paranee usein ilman hoitoa. Mikäli oireet jatkuvat pitempään, voidaan joutua käyttämään lääkehoitoa. Tavallisesti lääkityksenä ovat tulehduskipulääkkeet suun kautta tai silmätippoina, joskus käytetään myös kortisonisilmätippoja.

Silmänsisäinen tulehdus

Silmänsisäinen tulehdus (endoftalmiitti) vaatii välitöntä silmälääkärin hoitoa. Tulehdukselle voivat altistaa vakava silmävamma tai silmäleikkaus ja kyseessä on vakava, näköä uhkaava tila.

Silmänsisäisen tulehduksen oireita ovat silmän voimakas punoitus, runsas erite silmästä sekä näöntarkkuuden merkittävä heikkeneminen. Yleensä oireet eivät ala heti leikkauksen jälkeen, mutta oireet noin viikon tai parin jälkeen leikkauksesta ovat syy hakeutua hoitoon välittömästi.

Silmäkuopan alueen tulehdus

Silmäkuopan alueen tulehdus (orbitaselluliitti) ilmenee usein lapsella ylähengitystieinfektion aikana. Oireita ovat raju yleiskunnon lasku, selvä turvotus silmän alueella, silmän kipu sekä näöntarkkuuden heikentyminen. Kyseessä on vakava tulehdus, jota usein hoidetaan yhteistyössä useiden eri erikoisalojen lääkärien kanssa.

Silmäkuopan alueen tulehduksen hoitona on tavallisesti laajakirjoinen, suonensisäinen antibiootti ja suun kautta nautittava kortisonihoito. Lisäksi joskus joudutaan avaamaan märkäkertymiä kirurgisesti.

Etsitkö silmälääkäriä?

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01062 http://www.terve.fi/silmataudit/75299-silmatulehdus-bakteeriperainen-potilasohje http://www.hus.fi/sairaanhoito/lasten-sairaanhoito/kun-lapsi-sairastuu/Silmatulehdukset/Sivut/default.aspx http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01063 http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00926