Suolitukos

Suolitukos

Suolitukos on vaarallinen tila, joka vaatii välitöntä hoitoa. Suolitukoksessa ohut- tai paksusuolessa on jokin ruokasulan tai ulosteen kulun estävä este.

Suolitukoksen aiheuttajat

Suolitukoksen voi aiheuttaa mekaaniset tai niin sanotut paralyyttiset syyt. Mekaaniset syyt tukkivat suolen sisäisen ontelon, joko sisä- tai ulkopuolelta. Tavallisia mekaanisia syitä suolen tukokselle ovat tyrät ja kiinnikkeet. Paksusuolessa yleinen suolitukoksen aiheuttaja on myös syöpäkasvain. Mekaanisen suolitukoksen voi aiheuttaa myös Crohnin tauti tai suolen kiertymä eli suolisolmu.

Suolen sisältö etenee suolen supistelutoiminnan ansiosta. Jos supistelu loppuu jostain syystä syntyy paralyyttinen suolitukos. Paralyyttisen tukoksen voi aiheuttaa sairaudet ja infektiot, vatsaontelon leikkaus tai voimakkaat kipulääkkeet.

Suolitukoksen oireet

Suolitukoksen oireita ovat kova vatsakipu ja oksentelu. Kipu voi olla aluksi lievää ja aaltomaista, mutta muuttuu jo tuntien sisällä jatkuvaksi, kovaksi kivuksi. Vatsakivun lisäksi oireeksi tulee usein oksentelu melko pian. Oksentelu alkaa sitä aiemmin, mitä lähempänä suolen alkua tukos on. Yleiskunto heikkenee jo vuorokaudessa, mikäli hoitoon ei hakeuduta.

Paralyyttisen tukoksen kohdalla oireet kehittyvät yleensä hitaammin eikä tyypillistä kivun aaltoilua ole.   

Suolitukoksen hoito

Suolitukosta epäiltäessä tulee hakeutua hoitoon välittömästi. Tutkimuksina tehdään röntgen-, varjoaine- ja tietokonekuvauksia. Tukoksen syy selviää monesti kuitenkin vasta leikkauksessa.

Ensimmäinen toimenpide on yleensä nesteytyksen aloittaminen. Leikkaus tukoksen syyn poistamiseksi suoritetaan myös mahdollisimman pian. Joskus mekaanista tukoksen syytä ei pystytä poistamaan, jolloin tukoskohta suolessa voidaan ohittaa,

Joskus esimerkiksi suolisolmu tai tyrä voi aiheuttaa suolitukoksen yhteydessä kuolion osaan suolen seinämää. Tällöin leikkauksessa poistetaan elinkelvoton osa suolesta. Lääkehoitoa suolitukokseen ei ole.

Sisätautilääkärin löydät oheisesta linkistä:

 

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00330 http://www.terve.fi/ruuansulatuselinten-sairaudet/suolitukos-on-eri-asia-kuin-ummetus