Täi

Täi, täikampa

Täi on hiuksissa elävä noin 2-4 millimetriä pitkä harmahtava tai ruskehtava hyönteinen. Täit viihtyvät erityisesti korvien takana ja niskassa. Tavallisesti täit aiheuttavat kutinaa päänahassa ja ovat harmillisia, mutta vaarattomia.

Täin tarttuminen

Täiepidemioita on usein kouluissa ja päiväkodeissa. Täit voivat levitä päähineiden, harjojen, kampojen ja hiuslenkkien tai muiden hiuskoristeiden välityksellä. Lisäksi täit voivat tarttua läheisessä kanssakäymisessä, esimerkiksi kun lapset leikkivät keskenään. Munia voi myös pudota nukkuessa sänkyyn ja täit voivat levitä sitä kautta. Täit eivät pysty hyppäämään eikä lentämään päästä toiseen.   

Aikuinen täi ei pysty elämään ilman ravintoa muutamaa vuorokautta pidempään. Naarastäi elää noin kuukauden ja munii tänä aikana noin 100 munaa, joista kaikki eivät kuitenkaan kuoriudu tai elä aikuisiksi asti.

Täitartunta ei ole riippuvainen hygieniasta tai hiusten pesusta.

Täin aiheuttamat oireet

Täit elävät päänahasta imemällään verellä. Täin puremat näkyvät päänahassa punoittavina pisteinä tai näppylöinä. Puremat ovat tavallisesti kutiavia ja raapiminen aiheuttaa helposti bakteeri-infektion, märkäruven.

Jossain tapauksissa täit eivät aiheuta lainkaan oireita.

Täitartunnan toteaminen

Täit ovat niin pienikokoisia, että niitä voi olla vaikea erottaa hiuksista. Täikampa on tehokas tapa todeta täitartunta. Tiheäpiikkisellä kammalla kammataan hiukset paperin päällä ja valkoiselta paperilta täit erottaa helposti.

Joskus täitartunta voidaan todeta hiusten tyveen kiinnittyneiden munien perusteella. Munat ovat vaaleita, ruskehtavia, mannaryynimäisiä ja vajaan millimetrin pituisia. Joskus täin munia, saivareita, voi olla myös kulmakarvoissa tai ripsissä. Kuoriutuneet munat ovat valkoisia ja saattavat jäädä hiuksiin jopa kuukausiksi siirtyen hiusten kasvun mukana kauemmas hiustyvestä. Täin munan ja hilseen erottaa helpoiten siitä, että munat ovat tiukasti kiinni hiuksessa eivätkä irtoa tai liiku helposti, kuten hilse.

Täitartunnan hoito

Täitartuntoja hoidetaan täishampoon tai hoitoliuksen sekä täikamman avulla. Shampoita ja hoitoliuoksia myydään apteekeissa ilman reseptiä.

Täishampoissa ja hoitoliuoksissa vaikuttavina aineina ovat hyönteisten torjunta-aineet permetriini ja malationi. Permetriini sopii yli puolivuotiaiden hoitoon ja malationi yli 2 -vuotiaiden hoitoon. Malationin käytöstä raskauden tai imetyksen aikana on keskusteltava lääkärin kanssa.

Lisäksi saatavilla on silikoniyhdiste dimetikonia sisältäviä hoitoliuoksia, jotka sopivat kaikenikäisille sekä raskauden ja imetyksen aikana. Shampoita ja hoitoliuoksia käytetään tuotteen ohjeiden mukaan. Käsittely voidaan joutua toistamaan viikon tai parin päästä.

Täishampoolla tai hoitoliuoksella käsittelyn lisäksi täin munat, saivareet, poistetaan täikammalla. Täikamman käyttöä jatketaan kahden viikon ajan vähintään joka toinen päivä hoidon jälkeen. Hiukset kammataan huolellisesti läpi osioittain. Kampa pestään kuumalla vedellä käytön jälkeen. Metallisen kamman voi myös desinfioida keittämällä. Jos käytössä on muovisia kampoja, tulisi niitä olla jokaiselle perheenjäsenelle oma, koska niitä ei voi desinfioida keittämällä.

Koko perheen tai samassa taloudessa asuvien henkilöiden hoito voi olla tarpeen, jos jollain perheenjäsenellä todetaan täitä. Erityisesti samassa vuoteessa nukkuvat tulisi kaikki hoitaa samaan aikaan, vaikka täitartunta oli todettu vain yhdellä.

Täitartunnan yhteydessä tulee myös pestä käytössä olleet lakanat, vaatteet ja pyyhkeet 60 asteessa pyykinpesuaineella. Pesua kestämättömät esineet, joita on käytetty päässä tai sen läheisyydessä, voi sulkea kahdeksi viikoksi muovipussiin tai pakastaa yön yli, jolloin täit ja saivareet kuolevat. Lasten leikeissä mukana olleet pehmolelutkin on hyvä puhdistaa.

Lääkäriin täiden vuoksi tarvitsee hakeutua vain silloin, kun huolellinen itsehoitokaan ei ole tehonnut täihin. Lääkäri voi määrätä suun kautta otettavan lääkkeen hoidoksi.

Täiden ehkäisy

Täiden ehkäisyssä on tärkeintä opastaa erityisesti lapsia käyttämään vain omaa pipoa, kaulahuivia ja hiuskoristeita tai muita päässä käytettäviä esineitä. Oma pipo ja kaulahuivi kannattaa koulussa tai päiväkodissa säilyttää oman takin hihassa suojassa.

Taitartunnasta on syytä myös ilmoittaa kouluun tai päiväkotiin sekä lasten kavereiden vanhemmille.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00972 http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/haada_tait_tehokkaasti http://www.sairaslapsi.com/sairaudet/tait