• info@tohtorille.fi

Tuberkuloosi on nykyään Suomessa harvinainen | Tohtorille.fi

Tuberkuloosi on tavallisimmin keuhkoissa ilmenevä bakteerin aiheuttama tauti. Suomessa tuberkuloosi on nykyään harvinainen, mutta sen pelätään leviävän lähialueilta ja yleistyvän jälleen myös meillä.

Tuberkuloosin aiheuttaja

Tuberkuloosin aiheuttaa mykobakteereihin kuuluva Mycobacterium tuberculosis. Bakteeria esiintyy vain ihmisillä, mutta naudoilla esiintyy hyvin samankaltaista bakteeria, joka voi sairastuttaa myös ihmisen. Tuberkuloosibakteerista on olemassa myös lääkkeille vastustuskykyinen kanta, MDR (Multiple Drug Resistant), joka on erityisen yleinen Venäjällä ja Virossa. Suomessa MDR-tuberkuloosia todetaan kuitenkin vain muutama tapaus vuodessa.

Mycobacterium tuberculosis tarttuu ilmateitse pisaratartuntana. Sairastuneen ysköksissä bakteereja on runsaasti ja ne leviävät sairastuneen puhuessa, yskiessä tai aivastaessa ilmaan pisarasumun mukana. Terve henkilö hengittää pisarasumua keuhkoihinsa ja saa tartunnan. Tartunnan saaneista kuitenkin vain noin joka kymmenes sairastuu tuberkuloosiin.

Keuhkoissa tuberkuloosi muodostaa tulehduspesäkkeen, joka parantumisen jälkeenkin jättää jälkeensä pienen kalkkiarven. Tuberkuloosi voi myös levitä muualle elimistöön verenkierron tai imunesteiden mukana.  

Suomessa tuberkuloosi on nykyään hyvin harvinainen ja siihen sairastuvat lähinnä vanhukset, alkoholistit tai immuunipuutteiset henkilöt. Usein tartunta on saatu lapsuudessa, mutta se aktivoituu vasta vanhemmalla iällä vastustuskyvyn heiketessä. Maailmanlaajuisesti tuberkuloosiin sairastuu vuosittain arviolta 8–9 miljoonaa henkilöä ja kuolee noin 1,5 miljoonaa henkilöä. Suomi on matalan esiintyvyyden maa ja meillä tartuntoja todetaan vuosittain noin 300. Noin kolmannes Suomen tuberkuloositapauksista todetaan maahan muuttaneella.

Tuberkuloosin oireet

Tuberkuloosi ilmenee tavallisimmin keuhkoissa. Suomessa kolme neljästä tuberkuloosista on keuhkotuberkulooseja. Oireita ovat pitkittynyt yskä, limaisuus sekä veriyskä. Tuberkuloosi voi aiheuttaa keuhkopussintulehduksen, jossa keuhkoihin kertyy nestettä ja usein oireena on hengenahdistus.

Tuberkuloosi voi levitä myös muualle elimistöön. Tavallisimmin tuberkuloosia on keuhkojen ulkopuolella imusolmukkeissa, luustossa, aivokalvoissa ja munuaisissa. Kaikkien tuberkuloosien yleisoireina voi esiintyä viikkojen ajan jatkuva kuumeilu, yleistilan lasku, uupumus, yöhikoilu, ruokahaluttomuus sekä laihtuminen.

Tuberkuloosin hoito

Tuberkuloosia voidaan tutkia kuvantamistutkimuksilla, ihokokeella,verikokeella, bakteeriviljelyllä tai geenimonistusmenetelmällä. Röntgenkuvauksella, tietokonetomografialla ja magneettikuvauksella voidaan etsiä tuberkuloosipesäkkeitä. Ihokokeessa iholle ruiskutetaan tuberkuliiniä ja tutkitaan iholta yliherkkyyden merkkejä. Bakteeriviljely ysköksestä on ainoa varma tunnistustapa.

Tuberkuloosin hoitona on vähintään puoli vuotta kestävä lääkehoito. Toisinaan lääkehoitoa jatketaan pidempäänkin, jopa 18 kuukautta. Lääkkeitä käytetään useita yhtä aikaa, yleensä aloitetaan neljän lääkkeen yhdistelmällä. Tavallisimmin aloitetaan lääkeyhdistelmällä isoniatsidi, rifampisiini, pyratsinamidi, etambutoli. Hoito yleensä aloitetaan sairaalassa vuodeosastolla.

Jos potilaan ysköksistä on todettu tuberkuloosibakteereita, voidaan potilas eristää tartuttavan vaiheen ajaksi. Monesti eristäminen voidaan toteuttaa kotona ja tartuttava aika kestää kaksi viikkoa tehoavan hoidon alusta. Koska tuberkuloosi katsotaan yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi, eristäminen ja hoito voidaan tarvittaessa tehdä potilaan tahdonvastaisesti.

Tuberkuloosin ehkäisy

Tuberkuloosin ehkäisyssä taudin varhainen toteaminen ja hoito ovat tärkeitä. Sairastuneen kanssa samassa taloudessa asuvat tulee myös tutkia ja seurata. Tuberkuloositutkimuksia tehdään terveystarkastuksissa sellaisille ryhmille, joilla tuberkuloosi on yleisempää, esimerkiksi pakolaisille ja turvapaikanhakijoille.

Tuberkuloosiin on olemassa myös rokote. Suomessa BCG-rokote annetaan nykyään sellaisille vastasyntyneille, joilla on korkeampi riski sairastua tuberkuloosiin.

Tuberkuloositutkimukset ja hoito ovat ilmaisia.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00611 http://www.hengitysliitto.fi/fi/hengityssairaudet/tuberkuloosi https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/taudit-ja-mikrobit/bakteeritaudit/tuberkuloosi