Vaippaihottuma

Vaippaihottuma

Vaippaihottuma syntyy vauvan ihon hautuessa vaipan sisällä. Vaippaihottumaa esiintyy useimmilla lapsilla jossain vaiheessa, tavallisimmin 8–12 kuukauden iässä, kun lapsi syö jo kiinteää ravintoa.

Vaippaihottuman aiheuttajat

Vaippaihottuman aiheuttaa ihon hautuminen kosteudessa, kun vaipassa on virtsaa ja ulostetta. Virtsa ja uloste myös ärsyttävät ihoa. Ihottumaa voi pahentaa ripuli, antibioottikuuri tai tiukka muovisuoja, jonka alla iho pääsee hautumaan. Vaippaihottumalle ovat erityisen alttiita lapset, joilla on ihosairauksia, kuten atooppista ekseemaa, tali-ihottumaa tai psoriaasia.

Vaippaihottuman pahentuminen voi olla merkki sieni-infektiosta. Myös bakteeri-infektiot ovat mahdollisia, joskin niiden merkityksestä ihottuman pahentumisessa on vähän näyttöä. Vaippaihottuma ei ole allergiaa.

Vaippaihottuman oireet

Vaippaihottuma ilmenee takapuolen ja taipeiden iholla.  Ihottuma on punoittavaa ja voi olla koholla. Joskus ihottuma-alueelle tai sen ympäristöön voi syntyä myös haavaumia tai rakkuloita.

Bakteeri- tai sieni-infektio voi saada ihottuman haavaumat märkimään. Harvinaisissa tapauksissa stafylokokki- tai streptokokkibakteeri aiheuttaa infektion ihottumaan, tällöin puhutaan märkäruvesta.

Vaippaihottuman hoito

Vaippaihottuman hoidossa ja ehkäisyssä tärkeää on vaihtaa lapsen vaippa tarpeeksi usein ja pestä eritteet vedellä. Saippuan käyttöä tulee välttää varsinkin, kun iho on ärtynyt. Alkoholia tai hajusteita sisältäviä puhdistuspyyhkeitä on myös vältettävä.

Pesun jälkeen lapsen iho kuivataan huolellisesti, taputellen ei hankaamalla. Kuivalle iholle voi levittää ennen uutta vaippaa, muutaman kerran päivässä sinkkivoidetta. Talkkia ei enää suositella käytettäväksi, koska lapsi saattaa hengittää hienojakoista talkkipölyä keuhkoihinsa.

Vaippa tulee kiinnittää väljästi, jotta iho ei pääse hautumaan. Öisin voi käyttää suuria tai erityisen imukykyisiä vaippoja, jotta iho pysyy kuivana. Vaippa on myös hyvä vaihtaa kerran yössä.

Vaippaihottuman hoitoon kuuluvat olennaisesti myös niin sanotut ilmakylvyt. Ilmakylvyillä tarkoitetaan, että lapsi saa olla säännöllisesti ilman vaippaa jonkin ajan.

Jos ihottuma pitkittyy yli viikon kestäväksi, lapsella on kuumetta, ihottumassa on avoimia haavaumia, ihottuma punoittaa voimakkaasti tai leviää vaippa-alueen ulkopuolelle, tulee hakeutua neuvolaan tai lääkäriin. Joskus vaippaihottuman hoitoon tarvitaan reseptilääke, esimerkiksi sienilääkettä sisältävä voide.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00537 http://www.terve.fi/73170-mita-vaippaihottuma-on