Välilevyn pullistuma ja välilevytyrä

Välilevyn pullistuma ja välilevytyrä

Välilevyn pullistuma tai välilevytyrä aiheuttaa iskiasoireet. Tyypillistä iskiakselle on alaselän kipu, joka säteilee pakaraan ja alaraajaa. Välilevynpullistuma on hyvin yleinen vaiva.

Mikä on välilevyn pullistuma?

Välilevyt ovat selkärangan nikamien välissä olevia levyjä. Levyjen sisällä on pehmeää, hyytelömäistä ainetta, joka voi välilevyn rappeuman myötä pullistua ulos selkäydintilaa kohti. Hitaan rappeutumisen lisäksi välilevy voi revetä joskus äkillisesti.

Rappeutuneesta välilevystä pullistuva sisältö voi painaa selkäydinhermoa tai aiheuttaa hermossa ärsytysreaktion, joka saa aikaan tyypilliset oireet. Tavallisimmin välilevyn pullistuma syntyy lannerangan alimpiin nikamaväleihin tai viimeisen lannenikaman ja ensimmäisen ristinikaman väliin.

Välilevyn pullistuman taustalla on tavallisesti rakenteellinen heikkous välilevyssä. Toisinaan välilevytyrä syntyy tapaturman seurauksena. Altistavia tekijöitä välilevyn pullistumalle ovat tupakointi ja ylipaino. Liika istuminen voi myös pahentaa vaivaa.

Välilevyn pullistuman oireet

Välilevyn pullistuma aiheuttaa iskiaksena tunnetun selkäkivun. Usein iskias termiä käytetään monesta muustakin selkäkivusta, vaikka iskiasoireisiin liittyy tiettyjä erityispiirteitä. Iskiasoireet voi välilevynpullistuman lisäksi aiheuttaa myös selkäydinkanavan ahtauma.

Iskias poikkeaa muista alaselän kivuista siten, että siihen liittyy kivun säteily alaraajaan. Kipu voi olla hyvin voimakasta ja pahimmillaan estää liikkumisen. Myös tunnottomuus ja pistelyn tunne alaraajassa ovat tavallisia. Joskus kipu tuntuu vain pakarassa ja alaraajassa ja itse selkä on kivuton, vaikka kivun lähde onkin selässä.

Välilevytyrä voi joskus puristaa selkäydinhermon niin, että jalan lihakset eivät toimi kunnolla. Esimerkiksi varpailleen nousu tai kyykystä nousu eivät onnistu. Harvinaisia oireita ovat niin ikään virtsaamisen vaikeus, ulosteen pidätyskyvyn menetys, virtsaumpi ja peräaukon seudun tunnottomuus.

Välilevyn pullistuman hoito

Mikäli välilevyn pullistuma oireilee pelkällä kivulla, paranee se tavallisesti itsekseen. Liikkua kannattaa sen verran kuin pystyy, levolla selkä ei parane. Kipulääkkeenä voi käyttää parasetamolia ja tarvittaessa myös tulehduskipulääkkeitä. Iskiaksen paraneminen vie usein pidempään kuin tavallisen selkäkivun.

Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos kivun lisäksi oireina on lihasheikkoutta, virtsaamisen vaikeus tai ulosteen pidätyskyvyn puute. Selkäkipuun liittyvä kuume, vatsakipu tai yleiskunnon heikkeneminen ovat myös syitä hakeutua hoitoon pian, vuorokauden sisällä, tällöin kyseessä tuskin on välilevyn pullistuma.

Välilevyn pullistuma todetaan usein tyypillisen oirekuvan perusteella. Röntgenkuvaus on yleensä tarpeen vain, jos vaivan taustalla on vamma tai epäillään jotain muuta sairautta.

Välilevyn pullistumaa pyritään hoitamaan konservatiivisesti, eli ilman leikkausta. Jos tulehduskipulääkkeet eivät riitä pitämään oireita kurissa, voidaan käyttää niin sanottuja sentraalisesti vaikuttavia kipulääkkeitä. Joskus lääkäri määrää myös lihasrelaksantteja ja yksittäistapauksissa jopa kortisonikuurin. Fysioterapeutilta saa ohjeita sopivaan liikuntaan ja liikkeisiin. Fysikaalisia hoitoja, venytyksiä tai manipulaatiohoitoa ei kuitenkaan suositella.

Jos oireet eivät helpota 6–8 viikossa tai pahenevat, aletaan kuntouttaviin toimiin ja voidaan harkita myös leikkausta. Leikkaushoito voi tulla tarpeen aiemminkin puristuneiden hermojen vapauttamiseksi, jos kivun lisäksi oireina on lihasheikkoutta, virtsaamisen ongelmia tai ulosteen pidätyskyvyn puute. Leikkauksen jälkeen toipumista edistetään harjoittelulla noin 4–6 viikon kuluttua leikkauksesta, liikkumista ei tässä vaiheessa enää ole tarpeen rajoittaa.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00236 http://www.terve.fi/valilevyn-pullistuma/valilevyn-pullistuma http://www.potilaanlaakarilehti.fi/artikkelit/12-faktaa-valilevyn-pullistuma-ja-valilevytyra/ http://selkakanava.fi/iskias-eli-valilevytyra-valilevyn-pullistuma