Hammassärky

Hammassärky, hampaan vihlonta

Tavallisimpia syitä hammassärkyyn ja hammaskipuun ovat hammasytimen tai hampaan juuren tulehdus. Kipu voi kuitenkin johtua muistakin syistä, kuten ientulehduksesta, hampaiden narskuttelusta tai hampaaseen kohdistuneesta traumasta. Toisinaan hammassärkyä aiheuttaa myös poskiontelotulehdus.

Hampaiden reikiintyminen, hampaan ytimen ja juuren tulehdus

Karies eli reikiintyminen ei yleensä aiheuta hammassärkyä vaan vihlontaa hampaissa. Hampaan ytimeen asti ulottuva reikä kuitenkin johtaa usein hammasytimen tulehdukseen (pulpiitti), joka oireilee sykkivänä tai kovana ja säteilevänä kipuna hampaassa. Hammasytimen tulehdus onkin yleisin syy hammaskipuun. Tulehdus hoidetaan tyypillisimmin juurihoidolla.

Pitkälle edennyt hampaan ytimen tulehdus voi johtaa hampaan juuren tulehtumiseen, joka oireilee myös särkynä. Juuren kautta tulehdus voi levitä leukaluuhun asti, joten se on hyvä hoitaa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Hoitona käytetään juurihoitoa tai hampaan poistoa.

Ientulehdus

Ikenien tulehtuminen on toinen yleinen syy hammassärkyyn. Kivun lisäksi ientulehduksen oireita voivat olla verenvuoto ikenissä sekä turvotus. Hoitona käytetään hampaiden pintojen bakteeripeitteen (plakki) ja hammaskiven poistoa. Lue lisää iensairauksien hoidosta.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Hammassäryt toimenpiteiden jälkeen

Hammassärky on tavallista erilaisten hoitotoimenpiteiden jälkeen. Esimerkiksi juurihoidon, hampaan paikkauksen tai poiston jälkeen. Tavallisimmin säryt eri toimenpiteiden jälkeen kestävät muutamasta päivästä useisiin viikkoihin, riippuen toimenpiteen vaikeudesta ja laajuudesta.

Juurihoitojen yhteydessä noin 5 % potilaista kärsii pitkittyneistä kivuista, jotka saattavat jatkua puolikin vuotta. Hampaan poiston jälkeen pitkittyvä kipu voi puolestaan johtua poistokuopan tulehduksesta (alveoliitti). Poistokuopan tulehdus on  tavallisinta viisaudenhampaan poiston yhteydessä.

Traumojen aiheuttama hammassärky

Erilaiset hampaisiin kohdistuvat traumat ovat yleisiä lapsilla. Aikuisilla traumoja sattuu harvemmin. Tyypillisiä syitä traumoihin ovat onnettomuudet ja kontaktilajeissa tai joukkuepeleissä saadut iskut.

Traumoja ovat hampaiden lohkeamat ja murtumat, hampaan painuminen leukaluun sisään, hampaan liikkuminen paikoiltaan ja hampaan irtoaminen. Murtumat voivat sijaita myös hampaan juurissa näkyvän kruunuosan lisäksi.

Traumat hampaissa ja leuan alueella voivat aiheuttaa voimakkaita ja pitkittyneitä kipuja ja ne tulee aina tarkastaa lääkärin vastaanotolla.

Kolmoishermosärky

Kolmoishermosärky eli trigeminusneuralgia saattaa tuntua kipuna hampaissa, vaikka sen syyt eivät olisikaan hampaissa. Kolmoishermo toimii kasvojen tuntohermona ja puremalihasten liikehermona. Sen säryn syyt ovat huonosti tunnetut, mutta ne voivat liittyä esimerkiksi MS-tautiin ja vyöruusuun.

Kolmoishermosärylle tyypillistä on sähköiskumaiset tunteet kasvojen toisella puolella, mutta joskus myös hampaissa. Iskut voivat kestää muutamista sekunneista muutamiin minuutteihin ja ne voi laukaista syöminen, hampaiden pesu, kasvojen kosketus tai kylmä ilmavirta. Kipuvaihe voivat kestää muutamista päivistä jopa kuukausiin, ja kipu saattaa uusiutua pitkän poissaolon jälkeenkin.

Hampaiden narskuttaminen

Hampaiden voimakas yhteen pureminen tai narskuttelu eli bruksaus voi myös aiheuttaa hammassärkyä. Narskuttelu rasittaa sekä hampaita että leukalihaksia ja -niveliä. Apuna hampaiden narskutteluun käytetään purentakiskoa. Lue lisää narskuttelusta ja muista purentaelimistön toimintahäiriöistä.  

Hammassäryn kotihoito

Hammassäryn ollessa lievää tai satunnaista voi siihen kokeilla kotona avuksi tulehduskipulääkettä. Ibuprofeiini voi olla hieman tehokkaampaa kuin parasetamoli. Myös kylmä- tai kuumahauteet voivat lievittää kipua.

Erityisesti hampaan ytimen ja juuren tulehdukset kuitenkin vaativat hoitoa lääkärin vastaanotolla. Leviämään päässyt tulehdus voi aiheuttaa vakavia tulehduksia pään ja kaulan alueella ja pahimmillaan levitä hengenvaarallisesti rintaonteloon asti. Muissakin tapauksissa hammassäryn syy on hyvä selvittää, vaikka se menisi ohi kotihoidolla. Erityisesti kun hammassärkyyn liittyy turvotusta on syytä hakeutua hammaslääkärin hoitoon välittömästi.

Paras ennaltaehkäisy hammassärkyyn on hyvä suuhygienia. Hampaiden pesuun suositellaan sähköhammasharjaa. Myös säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ehkäisevät laajoja ongelmia suun terveydessä.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Lähteet:

https://fi.webdento.com/hammassarky-hammaskipu/ https://fi.webdento.com/hampaan-juuren-tulehdus/ http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00810 https://www.plusterveys.fi/hammasterveys/hammass%C3%A4rky