Kurkkukipu

kurkkukipu

Kurkkukivulla viitataan nielun ja kaulan alueen kipuihin. Kurkkukivun voi aiheuttaa moni syy, joista tavallisimpia ovat nielun tulehdukset ja nielun kuivuminen.

Mistä kurkkukipu johtuu?

Nielun ja kaulan alueella on erilaisia kudoksia ja nielua käytetään sekä nielemisessä että hengittämisessä. Kurkkukivun voi siksi aiheuttaa moni syy. Kurkkukipu saattaa säteillä myös korvaan, vaikka korvissa ei olisi mitään vialla.

Tavallisimpia syitä kurkkukipuun ovat erilaiset nielun tulehdukset, kuten bakteerin aiheuttama “angiina” ja virustulehdukset. Virusten aiheuttamat hengitystietulehdukset ovat bakteeritulehdusta yleisempiä ja virus voi aiheuttaa myös mononukleoosin, jossa kurkkukipuun ei liity nuhaa eikä yskää.

Nenän tukkoisuus kuivattaa nielua ja saa kurkun kipeäksi. Nenän tukkoisuus voi liittyä virustautiin tai esimerkiksi allergiaan.

Kurkkukivun voi aiheuttaa niin ikään erilaiset ärsyttävät tekijät. Esimerkiksi tupakka, pölyt ja kemikaalit. Varsinkin tupakka on tavallinen kurkkua ärsyttävä aine. Muita syitä kurkkukivulle voivat olla kilpirauhasen tulehdus tai kurkunpään jännittäminen.

Kurkkukipuun voi liittyä hengitysvaikeudet, jolloin on syytä hakeutua hoitoon välittömästi. Tällöin taustalla voi olla esimerkiksi allerginen turvotus tai vierasesine. Myös voimakas tulehdus, kuten paise kurkussa tai kurkunpään tulehdus voivat kivun lisäksi vaikeuttaa hengittämistä.    

Kurkkukivun hoito

Kurkkukipua voi hoitaa itse, jos sen aiheuttaa virustauti eikä kipuun liity hengitysvaikeudet. Viruksen aiheuttamaan kurkkukipuun liittyy tavallisesti lievä kuume, nuha ja flunssainen olo. Kurkkukipua voi hoitaa tavallisilla tulehduskipulääkkeillä. Lämmin juoma ja kurkkua puuduttavat imeskelytabletit voivat myös tuoda helpotusta. Lisäksi on syytä levätä, ja jos ääni on käheä, välttää puhumista. Jonkin ärsykkeen aiheuttamaa kurkkukipua hoidetaan yksinkertaisesti välttämällä kyseistä ärsykettä, esimerkiksi tupakkaa.

Hoitoon tulee hakeutua vuorokauden sisällä, jos kurkkukipuun liittyy korkea kuume tai vaikeus avata suuta. Samoin, jos kurkkukipu on toispuoleista ja voimakasta tai kova kurkkukipu pahenee makuuasennossa. Kaulan alueen turvotus, vaikeudet kääntää päätä ja nielurisojen punoitus, turvotus tai valkoiset täplät ovat myös syy lääkärikäynnille.

Välittömästi hoitoon hakeudutaan silloin kun kurkkukipuun liittyy puheen puuroutuminen, hengitysvaikeudet tai kurkussa on vierasesine.

Lääkärin vastaanotolla kurkkukipua hoidetaan riippuen sen aiheuttajasta. Esimerkiksi bakteeritulehdus, kuten angiina, hoidetaan antibiooteilla. Angiina voidaan todeta bakteeriviljelyllä. Mononukleoosi todetaan verikokeella eikä sen hoitoon ole lääkettä. Mononukleoosissa on huomioitava maksarasitus, jonka vuoksi ei pitäisi käyttää parasetamolia eikä luontaislääkkeitä.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00830 http://www.terve.fi/nielutulehdus/40763-kurkkukipu-potilasohje http://www.yths.fi/terveystieto_ja_tutkimus/terveystietopankki/12/kurkkukipu_ja_nielutulehdus