Nukutushammashoito

Nukutushammashoito, hammashoito nukutuksessa

Jos hammaslääkärin pelko estää suun terveyden hoitotoimenpiteet, voidaan hammashoito tehdä nukutuksessa. Nukutus sopii pelkopotilaiden lisäksi muun muassa pienten lasten ja puudutusaineille allergisten hoitoon. Nukutuksessa voidaan tehdä niin isoja kuin pieniä toimenpiteitä.

Hammaslääkäripelko

Hammashoitoa jännittää tai pelkää noin kolmannes ihmisistä. Jopa kymmenellä prosentilla pelko estää suun terveydenhuollon tarkastuksissa ja hoitotoimenpiteissä käynnin.

Hoitotoimenpiteiden rajoittuessa akuutteihin tapauksiin jää suun kokonaisvaltainen hoito puuttumaan. Ongelmat suun terveydessä pääsevät tällöin kehittymään pahemmiksi ja vaativat laajempia, vaativampia ja kalliimpia operaatioita.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Hammashoito nukutuksessa

Pelkopotilaiden hoitoon sekä lasten ja kehitysvammaisten suun terveydenhuoltoon voidaan käyttää myös yleisanestesiaa eli nukutusta. Nukutus mahdollistaa myös laajat suun terveydenhuollon toimenpiteet kerralla, jolloin vältytään toistuvilta käynneiltä hammaslääkärin vastaanotolla.

Nukutus on hyvä vaihtoehto myös silloin, kun potilaalla on erittäin herkkä nielu tai ahdistusta aiheuttaa hammashoidon äänet tai hajut. Myös puudutusaineille allergisille voidaan käyttää nukutusta.

Nukutuksen tekee aina anestesialääkäri ja -hoitaja. Suonensisäisesti annettavan nukutusaineen lisänä nukutushoidossa voidaan käyttää myös lihaksia rentouttavaa lääkitystä. Potilas on nukutuksen aikana tiedoton hoitotoimenpiteistä eikä tunne kipua.

Nukutushoidon jälkeen

Kun hampaiden terveydenhuolto tehdään nukutuksessa, tulee ottaa huomioon toipumisaika. Yleisanestesiasta toipuminen vie pidempään kuin lievemmät rauhoitustavat esilääkitys ja lääkerentoutus (sedaatio). Lue lisää muista tavoista rauhoittaa potilasta.

Nukutuksessa hoidetun potilaan tulee varata mukaan saattaja, joka varmistaa kotiinpääsyn turvallisesti. Auton ajaminen nukutuksen jälkeen on kielletty ja sitä tulisi välttää 24 tunnin ajan. Nukutushoidon jälkeen voi myös varautua parin päivän sairaslomaan.

Etsitkö hammaslääkäriä?

Lähteet:

https://fi.webdento.com/hammashoito-nukutuksessa-nukutushammashoito/ https://www.oral.fi/Hammashoito-ja-palvelut/Suun-ongelmia/Hammaslaakaripelko/Nukutushammashoito/ http://hammaspeikko.fi/nukutushoito/ http://www.postinhammasklinikka.fi/palvelut/hammashoito-nukutuksessa