Keuhkokuume

Keuhkokuume

Keuhkokuume (pneumonia) on keuhkojen kudosten tulehdustauti. Se on aina  katsottava vakavaksi yleisinfektioksi, ja lääkäriin tulee mennä aina keuhkokuumetta epäiltäessä. Keuhkokuumeen voi aiheuttaa sekä virus että bakteerit.

Mitä on keuhkokuume?

Keuhkokuume, eli pneumonia, on vakava keuhkokudosten tulehdus. Keuhkokuumeen voi aiheuttaa virukset, monet bakteerit ja jotkin sairaudet.

Keuhkokuume on tavallisinta pienillä lapsilla ja yli 65 -vuotiailla. Lapsilla yli puolet keuhkokuumeista johtuvat viruksesta. Aikuisilla taas taustalla on tavallisesti bakteeri. Virusperäiseen keuhkokuumeeseenkin voi liittyä mukaan myös bakteeri.

Suomessa keuhkokuumeeseen arvioidaan sairastuvan vuodessa noin 50 000 henkilöä kotioloissa. Sairaalaoloissa, muiden hoitojen yhteydessä, taudin saa noin 5000 potilasta vuodessa. Keuhkokuume on yleisin vakava, jopa kuolemaan johtava, sairaalainfektio.

Mikä aiheuttaa keuhkokuumeen?

Tavallisimmat keuhkokuumeen aiheuttavat bakteerit ovat pneumokokki ja mykoplasma. Mykoplasma esiintyy epidemiana seitsemän vuoden välein aiheuttaen keuhkokuumetta monesti myös nuorille aikuisille ja keski-ikäisille.

Keuhkokuumeen voi aiheuttaa myös useat tavalliset bakteerit ( esimerkiksi kolibakteeri ja stafylokokki) sekä monet tartuntataudit. Influenssa, tuberkuloosi, keuhkoklamydia, jänisrutto ja papukaijakuume voivat kaikki aiheuttaa keuhkokuumeen. Ulkomaan matkoilta voi saada mukaansa legionellan, Q-kuumeen tai bruselloosin, jotka voivat johtaa myös keuhkokuumeeseen.

Immuunipuutteisilla pneumocystis- ja toksoplasma -alkueläimet voivat aiheuttaa keuhkokuumeen. Krooniset keuhkosairaudet ja monet muut pitkäaikaissairaudet altistavat keuhkokuumeelle, samoin HIV-infektio, tupakointi ja alkoholismi.

Sairaaloissa keuhkokuumeen aiheuttavat eri bakteerit kuin kotioloissa. Yleensä sairaalakeuhkokuumeen aiheuttavaa bakteeria ei pystytä tunnistamaan.

Keuhkokuumeen oireet

Tavallisia keuhkokuumeen oireita ovat nopeasti nouseva kuume, kylki- ja vatsakivut, yskä sekä hengenahdistus. Tyypillistä on myös voimakas väsymys ja sairauden tunne. Vanhuksilla väsymys, sairauden tunne sekä sekavuus voivat olla ainoat oireet.

Lapsilla keuhkokuumeen oireet ovat yleensä samoja kuin muissa hengitystieinfektioissa, yskää ja kuumetta. Kohtuuton väsymys, sairauden tunne tai levottomuus voivat olla lapsella merkkejä keuhkokuumeesta. Myös pitkään jatkuva kuume ja limainen yskä voivat viitata keuhkokuumeeseen.

Keuhkokuume on vakava infektio, joka vaatii aina lääkehoitoa. Keuhkokuumetta epäiltäessä tulee siis aina mennä lääkäriin.

Keuhkokuumeen hoito

Keuhkokuume todetaan usein oireiden, verikokeen tulehdusarvon, keuhkojen kuuntelun ja keuhkoröntgenin perusteella. Usein taudin aiheuttajaa ei kuitenkaan saada tutkimuksista huolimatta selville. Keuhkokuumetta hoidetaan tästä syystä aina antibiooteilla.

Antibioottihoito aloitetaan välittömästi diagnoosin jälkeen. Hyväkuntoinen potilas voidaan hoitaa kotona. Useimmiten antibioottikuuri kestää noin viikon, ja yleisimmät Suomessa käytettävät antibiootit ovat amoksisilliini ja doksisykliini.  Antibioottikuurin tulisi alkaa lievittää oireita viimeistään kolmen päivän jälkeen, jos oireet eivät ala helpottua tai olotila huononee lääkehoidon aikana, tulee mennä uudelleen lääkärin vastaanotolle.

Huonokuntoiset potilaat, erityisesti lapset tai iäkkäät, aletaan heti hoitaa sairaalassa. Sairaalahoidossa antibiootit annetaan suoraan suonensisäisesti. Sairaalakeuhkokuumetta hoidetaan aina laajakirjoisella, suonensisäisellä antibiootilla.

Toipuminen keuhkokuumeesta on tavallisesti hidasta ja vie vähintään pari viikkoa, monesti pidempäänkin. Vakavia lisätauteja keuhkokuumeeseen liittyy harvoin. Joissain tapauksissa keuhkokuumeen jälkeen otetaan keuhkoista vielä uusi röntgenkuva. Seuranta on tarpeen tupakoiville potilaille, tai jos ensimmäisessä keuhkoröntgenissä on huomattu jotain muuhun sairauteen viittaavaa.

Keuhkokuumeen ehkäisy

Pneumokokin aiheuttamaa keuhkokuumetta voi ehkäistä pneumokokkirokotteella. Vuonna 2010 pneumokokkirokote otettiin Suomessa yleiseen rokotusohjelmaan alle 2 -vuotiaille. Muut joutuvat maksamaan 40–90 euron hintaisen rokotteen itse.  Rokotetta suositellaan ainakin niille, jotka saavat myös ilmaisen influenssarokotteen jonkin perussairauden perusteella, sekä yli 65 -vuotiaille.

Myös influenssarokote näyttää suojaavan keuhkokuumeelta joissain tapauksissa.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00273 http://www.potilaanlaakarilehti.fi/tiedeartikkelit/keuhkokuume-rasittaa-vuodessa-kymmeniatuhansia-suomalaisia/#.Vt_nwPmLTRY