Peräpukamat

Peräpukamat

Peräpukamat ovat yleisin peräaukon sairaus, arviolta noin puolella keski-ikäisistä on peräpukamaoireita. Peräpukamat ovat laajentuneita peräaukon laskimoita, ja tyypillisiin oireisiin kuuluvat kutina ja ärsytys sekä verenvuoto peräaukosta.

Mitä peräpukamat ovat ja mistä ne johtuvat?

Peräaukon sisäpinnalla on kolme limakalvon paksuuntumaa, joissa sijaitsee runsaasti verisuonia. Paksuuntumien tukikudosten löystyessä verisuonet pääsevät laajenemaan, ja näitä laajentuneita laskimoita kutsutaan peräpukamiksi. Peräpukamat voivat olla sisäisiä tai ulkoisia.

Peräpukamien synnyssä oleellisena pidetään painetta peräaukossa. Tavallinen syy on ulostamisen yhteydessä pitkään jatkuva ponnistus. Näin esimerkiksi ummetus voi aiheuttaa pukamia. Niitä voi kuitenkin syntyä ilman ummetustakin, ja myös ripuli voi aiheuttaa peräpukamia. Peräpukamille altistaa myös pitkään istuminen paikoillaan, ylipaino ja raskaus. Synnytyksen yhteydessä lähes kaikille naisille tulee peräpukamia, mutta pukamat eivät oireile kaikilla.

Peräpukamien oireet

Peräpukamat ovat usein oireettomia eivätkä silloin tarvitse hoitoa. Tavallisin oire on verenvuoto peräaukosta. Ulostamisen jälkeen WC-pyttyyn valuu kirkasta verta tai verta on pyyhkimisen jälkeen paperissa. Tyypillisiä oireita ovat myös epämiellyttävä tunne tai kutina peräaukossa. Kipu peräpukamien yhteydessä johtuu yleensä pukaman sisäisestä verenpurkaumasta tai peräaukon haavaumista.

Peräpukamat voivat myös luiskahtaa ulos peräaukosta. Usein luiskahtaneet pukamat palautuvat takaisin itsestään, mutta ne voidaan joutua myös työntämään takaisin. Joskus pukamat jäävät pysyvästi ulkopuolelle.

Peräpukamaoireilla on tapana vuoroin helpottua ja pahentua ajan mittaan.

Peräpukamien hoito

Peräpukamien kotihoitona on kuitupitoinen ruokavalio helpottamaan ulostamista sekä hyvä hygienia. Peräaukko pestään kerran tai kahdesti päivässä sekä aina ulostamisen jälkeen. Pesun jälkeen kuivataan huolellisesti, mutta hankaamatta. Myös istumakylvyt voivat helpottaa oireita.

Apteekista saa myös peräpukamavoiteita- ja puikkoja, joilla voi lievittää oireita. Voiteita tulee kuitenkin käyttää vain tilapäisesti, sillä pitkään käytettynä ne voivat ärsyttää peräaukkoa ja aiheuttaa kutinaa.

Jos pukamat ovat luiskahtaneet ulos, niitä voi varovaisesti työntää takaisin sisään.

Lääkäriin on hakeuduttava aina, kun peräaukosta vuotaa verta. Samoin pitkään jatkuneet oireet itsehoidosta huolimatta, kova äkillinen kipu ja ulos luiskahtaneet pukamat, jotka eivät pysy sisällä, ovat syitä hakeutua lääkärin hoitoon.

Peräpukamaoireet ovat samoja kuin suolisto- ja peräsuolisyövän. Tämän vuoksi peräpukamaoireet on syytä tutkia silloinkin, kun peräpukamia on ollut jo aiemmin. Peräpukamat eivät kuitenkaan kehity syöväksi ja ovat varsin vaarattomia.

Peräpukamat voidaan yleensä hoitaa yleislääkärin vastaanotolla. Lääkäri tutkii peräaukon muun muassa silmämääräisesti lyhyen putken avulla. Tilapäiseen kivun lievitykseen voidaan käyttää puuduttavaa voidetta, ja kivuliaat hyytymät pukamassa lääkäri poistaa avaamalla pukaman puudutuksessa. Lääkäri voi määrätä myös reseptilääkkeitä, jotka kuivattavat ja kutistavat peräpukamia.

Peräpukamien hirttäminen ja peräpukamaleikkaus

Kun itsehoito tai voiteet eivät auta pukamiin, käytetään hoitona tavallisimmin kumirengashoitoa, eli niin sanottua peräpukamien hirttämistä. Kumirengashoitoa voidaan käyttää vain sisäisiin pukamiin.

Peräpukamien hirttohoito tapahtuu asettamalla pukaman tyveen kumilenkki, joka estää verenkierron pukamassa. Kumirengas jätetään paikoilleen, ja pukama kuivuu kokoon ja irtoaa itsekseen noin viikossa. Peräpukaman irtoamiseen saattaa liittyä verenvuotoa ja tämä on normaalia. Hoito voidaan uusia kuukauden kuluttua, mikäli pukamia on jäljellä.

Ulkoisia pukamia voidaan joskus hoitaa leikkauksella. Peräpukamaleikkaus tehdään kuitenkin vain isoihin, haittaa aiheuttaviin pukamiin, sillä leikkaus saattaa heikentää peräaukon tuntoa ja pidätyskykyä. Leikkaus voidaan tehdä joko nukutuksessa tai puudutuksessa ja sairauslomaa saa tyypillisesti 3–4 viikkoa.

Sekä hirttohoidoista että peräpukamaleikkauksista valtaosa onnistuu ja potilas saa avun vaivaansa. Hoidoista huolimatta peräpukamat saattavat kuitenkin uusiutua.

Peräpukamien ehkäisy

Paras tapa ehkäistä peräpukamia on huolehtia, että ulostaminen onnistuu ilman turhia ponnisteluja. Tätä edesauttaa kuitupitoinen ruokavalio ja tarvittaessa apteekin kuituvalmisteet. Vessassa ei myös kannata istuskella turhaan, esimerkiksi lehtiä lukemassa.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00058 http://www.terve.fi/perapukamat/perapukamat http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/terveys/perapukamista_paasee_eroon