• info@tohtorille.fi

Haimatulehduksen aiheuttaa tavallisimmin alkoholi | Tohtorille.fi

Suomessa haimatulehdukseen (pankreatiitti) sairastuu vuosittain tuhansia henkilöitä. Haimatulehduksen tavallisin syy on alkoholi, mutta myös sappikivet voivat aiheuttaa tulehduksen. Haimatulehdus on vakava, sairaalahoitoa vaativa sairaus.

Haimatulehduksen syyt

Noin 70 % haimatulehduksista aiheuttaa runsas alkoholin käyttö ja noin 20 %:ssa taustalla on sappikivet. Haimatulehdus voi olla akuuttia tai kroonista. Pitkittyneen, kroonisen haimatulehduksen aiheuttaa jopa 90 % tapauksissa runsas alkoholi.

Harvinaisia syitä pankreatiitille ovat eräät aineenvaihdunnalliset sairaudet, autoimmuunisairaudet tai perinnöllinen muoto haimatulehduksesta. Tietyt lääkeaineet voivat altistaa haimatulehdukselle, samoin estogeenivalmisteet henkilöillä, joiden veren rasva-arvot ovat koholla. Aina aiheuttajaa ei pystytä varmuudella osoittamaan.

Haiman tulehdusreaktion aiheuttaa haimaneste, joka valuu kudoksiin, ei ulkopuolinen taudinaiheuttaja, kuten bakteeri. Esimerkiksi sappikivi voi tukkia sappi- ja haimatiehyen niin, että entsyymit eivät pääse laskemaan suolistoon vaan jäävät haiman sisään.

Suomessa haimatulehduksia todetaan vuosittain 4000–5000 ja viime vuosina esiintyvyys on kasvanut. Kuolleisuus haimatulehdukseen on noin 2–3 %.

Haimatulehduksen oireet

Haimatulehduksen tavallinen oire on äkillinen, vyömäinen vatsakipu ylävatsassa. Usein kipu säteilee myös selän puolelle. Monesti oireina ovat myös pahoinvointi ja oksentelu.

Jos akuutti haimatulehdus pääsee pahenemaan, yleistila laskee ja ilmenee kuumetta. Vaikea pankreatiitti voi aiheuttaa myös hengenahdistusta, virtsantulon loppumisen, sekavuutta, sokin oireita ja suolen toiminnan lamaantumisen. Vaikeassa haimatulehduksessa seurauksena voi olla haiman kuolio.

Kroonisen haimatulehduksen oireet ovat pääasiassa samoja kuin akuutin. Lisäksi oireina voivat olla ihon keltaisuus ja laihtuminen. Pitkään jatkunut tulehdus aiheuttaa lopulta myös rasvaripulia ja diabeteksen, kun haiman entsyymien ja insuliinin tuotanto lakkaa.

Haimatulehduksen hoito

Äkillinen, kova vatsakipu on aina syy hakeutua välittömästi hoitoon. Haimatulehdus voidaan todeta veri- ja virtsanäytteiden perusteella, ja lisäksi haiman tilaa voidaan tutkia muun muassa tietokonetomografialla. Todettu haimatulehdus hoidetaan aina sairaalassa.  

Akuuttia, lievää haimatulehdusta hoidetaan nesteytyksellä ja kipulääkkeillä. Nesteytystä voidaan tarvita jopa 10 litraa vuorokaudessa. Seuranta sairaalassa on tärkeää, jotta mahdollinen tulehduksen paheneminen havaitaan ajoissa. Lievä tulehdus paranee yleensä viikon tai parin aikana.

Jos tulehdus pahenee ja syntyy haimakuolio, hoitona on yleensä sekä antibiootit että leikkaus, jossa poistetaan sairasta haimakudosta. Sappikivien aiheuttaman haimatulehduksen hoitona on myös leikkaus. Pikaisesti tehtävässä leikkauksessa poistetaan ongelmia aiheuttava sappikivi.

Kroonisen haimatulehduksen hoidossa ensisijaisen tärkeää on alkoholin käytön lopettaminen heti ja kokonaan. Koska krooninen tulehdus aiheuttaa myös diabeteksen, joudutaan sitä hoitamaan insuliinilla. Joskus kroonisen haimatulehduksen hoidossa joudutaan turvautumaan jopa leikkaus- tai tähystystoimenpiteisiin. Esimerkiksi asettamaan haimatiehyeen stentti, joka pitää tiehyen auki, tai tekemään tiehyen pallolaajennus.

Haimatulehdusta voi ehkäistä lähinnä välttämällä runsasta alkoholin käyttöä. Tulehdus uusii helposti ensimmäisen kerran jälkeen, joten alkoholia on syytä vältellä jo ensimmäisen haimatulehduksen jälkeen. Pankreatiitti altistaa myös haimasyövälle, joten ehkäisy on tärkeää.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00017 http://www.terve.fi/haimatulehdus/haimatulehdus