Limapussin tulehdus eli bursiitti

limapussin tulehdus, bursiitti

Ihmisen kehossa on noin 160 bursaa eli limapussia, jotka suojaavat lihaksia, jänteitä ja luita. Limapussit voivat tulehtua muun muassa rasituksen vuoksi, jolloin niihin kertyy nestettä. Limapussin tulehdus tunnetaan myös nimellä bursiitti.

Bursiitin aiheuttajat

Bursa eli limapussi suojaa elimistössämme lihaksia, jänteitä sekä luita vähentämällä hankausta ja tasoittamalla rasitusta. Terveinä limapussit ovat lähinnä kaksi vastakkaista kalvoa, mutta tulehtuessaan niihin kertyy nestettä.

Tyypillinen syy bursiitille on liika rasitus. Myös toistuvat pienet iskut tai revähdykset voivat saada limapussin tulehtumaan. Limapussin tulehduksen voi aiheuttaa myös bakteeri, ja reumaattiset tulehdukset altistavat bursiitille. Tyypillisimmin bursiittia esiintyy olkapäässä, kyynärpäässä, polvessa tai lonkassa.

Bursiitin oireet

Tulehtuneeseen limapussiin kertyy nestettä, jolloin limapussi saattaa tuntua ihon läpi “nestepussina”. Esimerkiksi lonkan bursiitissa limapussiin kertynyttä nestettä ei kuitenkaan voi tuntea ihon läpi paksun lihas- ja rasvakerroksen vuoksi.

Tulehtuneeseen limapussiin liittyy oireina usein, mutta ei aina, kipuja. Iho voi punoittaa tulehdusalueella ja joskus esiintyy kuumetta. Punoitus ja kuume liittyvät erityisesti bakteerin aiheuttamaan bursiittiin.

Bursiitin hoito

Kivuton bursiitti on harmiton vaiva, jonka parantumista voi odotella kotona. Tärkein kotihoito tulehdukseen on lepo. Kehonosa, jossa tulehtunut limapussi sijaitsee, tulee pitää levossa ja välttää hankausta sekä painetta alueella. Tulehduskipulääkkeet saattavat nopeuttaa tulehduksen paranemista. Hoitona voi käyttää myös kylmähaudetta kolmesta viiteen kertaan päivässä, 10-20 minuuttia kerrallaan.

Lääkärin vastaanotolle on hyvä hakeutua, mikäli tulehdus ei ala parissa viikossa rauhoittua, nestettä on kertynyt runsaasti tai nousee kuume.

Lääkärin hoitokeinoihin kuuluvat limapussin tyhjentäminen punktoimalla ja kortisonipistos. Bakteeritulehdus puolestaa hoidetaan antibiooteilla ja märkäpesäke mahdollisesti avataan. Joskus bursiitti jatkuu pitkään tai ilmaantuu toistuvasti, jolloin voidaan harkita limapussin poistoa leikkauksella.

Limapussin tulehdusta voi ehkäistä välttämällä yksipuolista rasitusta ja hankausta. Töissä ja harrastuksissa tulee käyttää sopivia suojia, jos työ vaatii esimerkiksi polvillaan oloa pitkiä aikoja.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00296 http://www.terve.fi/kysy-asiantuntijalta-anonymous-19-february-2000-000-4