• info@tohtorille.fi

Juurihoidolla hoidetaan tulehtunut hampaan ydin | Tohtorille.fi

Tulehtunut ja vaurioitunut hammasydin hoidetaan juurihoidolla. Juurihoidon tavallisin syy on hammasytimen tulehdus (pulpiitti), joka puolestaan on tyypillisin syy hammassärkyyn. Hoidon tavoitteena on säilyttää vaurioitunut hammas.

Miksi hammas juurihoidetaan?

Hammasydin tulehtuu useimmiten reikiintymisen seurauksena, mutta sen voi aiheuttaa myös esimerkiksi hampaan lohkeaminen, hampaaseen kohdistunut kova isku tai purentarasitus. Pidempään jatkuessa hammasytimen tulehdus vaurioittaa ytimen kudoksia, ja ne saattavat mennä kokonaan tai osittain kuolioon. Pahimmillaan tulehdus leviää juuren kautta jopa leukaluuhun asti. Juurihoidossa hampaan tulehdus hoidetaan ja täyteaineet estävät uuden tulehduksen synnyn. Mikäli tulehdus on edennyt liian pitkälle, juurihoitoa ei enää tehdä, vaan hammas poistetaan.

Myös terve hammas saatetaan juurihoitaa joissain tapauksissa. Esimerkiksi kun tarvitaan kiinnitystä hammastäytteelle tai ­kruunulle. Myös hammaslaminaatteja laitettaessa hammas saattaa tarvita ensin juurihoidon. 

Etsitkö hammaslääkäriä?

varaa20aikasi20tc3a4stc3a4-5209482

Hammasytimen tulehduksen oireet

Tulehtunut hammasydin oireilee yleensä hammassärkynä, mutta se voi aiheuttaa myös kuumetta tai turvotusta. Aluksi kipu on usein sykkivää ja myöhemmissä vaiheissa voimakasta ja säteilevää. Joissain tapauksissa hammasytimen tulehdus on oireeton ja se havaitaan vasta sattumalta hammaslääkärin ottamissa röntgenkuvissa.

Miten hampaan juurihoito tehdään?

Juurihoidossa hammas avataan, ja tulehtunut ydin poistetaan ja desinfioidaan. Hoitokertoja tarvitaan tyypillisesti yhdestä kolmeen, ja hoidon lisänä voidaan käyttää antibiootteja. Hoidossa käytetään puudutusta, joten siitä ei yleensä aiheudu kipua eikä sitä tarvitse pelätä. Kun tulehdus on hoidettu, juurikanavat täytetään juurentäyttöaineilla. Lopuksi hoidettu hammas paikataan tai kruunutetaan. Juurihoito on luotettava hoitomenetelmä ja ensimmäisen kerran tehtävistä hoidoista jopa 95 % onnistuu.   

Juurihoidon jälkeen

Joissain tapauksissa juurihoidettu hammas saattaa tummua. Syynä voi olla hampaan sisäinen verenvuoto tai käytetyt täyteaineet. Tummunut hammas voidaan valkaista myöhemmin, mikäli tarpeellista.  

Juurihoidetun hampaan terveyttä on myös seurattava huolellisesti, jotta tulehdus ei pääse uusiutumaan. Hampaassa, josta on poistettu hermot, ei ole tuntoa, joten uusien reikien tai muiden ongelmien huomaaminen voi olla vaikeaa.

Etsitkö hammaslääkäriä?

varaa20aikasi20tc3a4stc3a4-5209482