• info@tohtorille.fi

Keinotekoisella hammaskruunulla korvataan hampaan näkyvä osa | Tohtorille.fi

Hammaskruunulla tarkoitetaan hampaan näkyvää osaa. Keinotekoisia hammaskruunuja käytetään korvaamaan yksittäisiä puuttuvia, vahingoittuneita tai värjäytyneitä hampaita. 

Mihin hammaskruunuja käytetään?

Hammaskruunuja laitetaan, kun hammas puuttuu, hammasta on hyvin vähän jäljellä tai siinä on paljon täytettä. Kruunu voidaan asentaa myös, jos hammas on pahasti värjäytynyt eikä valkaisuhoito ole tehonnut. 

Tavallisesti joudutaan korvaamaan poski­ ja välihampaita, mutta myös yksittäisiä etuhampaita korvataan hammaskruunuilla. Useamman hampaan korvaamisessa käytetään puolestaan usein hammassiltoja.  

Etsitkö hammaslääkäriä?

Hammaskruunun asentaminen

Hammaskruunun asentaminen vaatii useita vastaanottokäyntejä. Ensimmäiseksi tutkitaan suun ja hampaiden terveys ja hoidetaan mahdolliset ongelmat. Suunnitteluvaiheen jälkeen asennetaan mahdollinen implantti, valmistetaan kruunu ja lopuksi hammaskruunu kiinnitetään. Varsinaisen asennuksen jälkeen tarvitaan vielä kontrollikäyntejä.

Kruunun kiinnittäminen vaihtelee sen mukaan, millaiseen hampaaseen se kiinnitetään vai kiinnitetäänkö kruunu implanttiin. Kruunu voidaan kiinnittää väliaikaisella sementillä. Jos hammas on arka, tehdään ensin juurihoito, ja kruunu kiinnitetään tämän jälkeen pysyvällä sementillä. Mikäli hampaan oma juuri ei ole terve, kruunu kiinnitetään hammasimplanttiin eli keinojuureen. 

Hammaskruunun valmistus

Materiaaleina hammaskruunuissa käytetään erityyppisiä keramioita, zirkonia ja kultaa. Kruunu voi olla kokonaan keraaminen tai sillä voi olla metallinen, keramiikalla päällystetty sisäosa. 

Hammaskruunun kiinnityksessä keinojuureen käytetään väliosaa, joka puolestaan valmistetaan zirkoniasta, titaani­ tai kultaseoksesta. Itse implantti eli keinojuuri taas valmistetaan tavallisimmin metallista, erityisesti titaaniseokset ovat paljon käytettyjä. 

Takahampaisiin kruunu voidaan valmistaa jyrsimällä, jolloin sen tekeminen on nopeaa ja edullisempaa. Etuhampaisiin kruunu valmistetaan yleensä käsin, sillä etuhampaassa kruunun ulkonäkö on tärkeä. Hammaskruunun valmistaa hammasteknikko hampaista tehdyn kipsimallin pohjalta.

Hammaskruunun kestävyys ja ongelmat

Hammaskruunut ovat kestävä hoito hampaalle. Kymmenen vuoden jälkeen jopa 95 % kruunuista toimii ongelmitta. Kruunun pysymiseen vaikuttaa, onko kruunu kiinnitetty elävään hammasjuureen, juurihoidettuun hampaaseen vai implanttiin. Kruunu ei kulu käytössä eikä värjäydy. 

Tavallisimpia ongelmia hammaskruunun asentamisen jälkeen ovat kruunun halkeilu tai lohkeilu. Pienet rikkoutumiset voidaan hoitaa paikkaamalla tai hiomalla. Harvinaisissa tapauksissa hammaskruunu hajoaa täysin ja voidaan joutua korvaamaan kokonaan uudella. 

Kun kruunu on asennettu implanttiin, voi ongelmia syntyä implantin luutumisen suhteen ja ympäröivien kudosten tulehtumisesta. Luutuminen varmistetaan seurantakäynneillä hammaslääkärin vastaanotolla. 

Tulehdukset vastaavat luonnollisen hampaan ientulehdusta ja hampaan kiinnityskudosten sairautta. Pahimmillaan kiinnityskudosten tulehdus johtaa implantin irtoamiseen. Riskiryhmään kuuluvat eritoten diabetestä sairastavat ja tupakoitsijat. Myös huono suuhygienia altistaa tulehduksille.

Etsitkö hammaslääkäriä?