• info@tohtorille.fi

Tavallisin poistettava hammas on viisaudenhammas | Tohtorille.fi

Tavallisin poistettava hammas on viisaudenhammas eli kolmas poskihammas. Jos viisaudenhammas aiheuttaa ongelmia, se voidaan poistaa, sillä sen puuttuminen ei yleensä vaikuta purentaan.  

Milloin viisaudenhammas poistetaan?

Viisaudenhampaat puhkeavat yleisimmin 17–21 vuoden iässä ja harvoin enää 30 ikävuoden jälkeen. Vain kahdella prosentilla suomalaisista viisaudenhampaita ei ole ollenkaan.

Yleisin ongelma viisaudenhampaissa on niiden puhkeamisvaiheessa ympäröivien kudosten tulehdus, eli perikoroniitti. Tulehduksen tyypillisiä oireita ovat turvotus, kipu ja paha maku suussa. Myös kuume, vaikeudet suun avaamisessa ja ikenen märkiminen ovat mahdollisia. Perikoroniittia esiintyy erityisesti alaviisaudenhampaissa. Hoitona on viisaudenhampaan poisto.

Muita yleisiä ongelmia viisaudenhampaissa ovat karies, eli reikiintyminen, ja hammasytimen tai juuren tulehdus. Reikiintyminen ei välttämättä vielä johda hampaan poistoon, mutta sen seurauksena hammasydin, ja lopulta myös hampaan juuret, voivat tulehtua ja vaatia viisaudenhampaan poiston.

Viisaudenhammas voidaan myös poistaa, jos suussa on ahdasta, jos hammas ei puhkea kokonaan tai oikomishoidon tieltä. Usein viisaudenhammas poistetaan ennaltaehkäisevästi, jos on todennäköistä, että se tulee aiheuttamaan ongelmia.  

Etsitkö hammaslääkäriä?

varaa20aikasi20tc3a4stc3a4-8911259

Miten viisaudenhammas poistetaan?

Viisaudenhammas, kuten muutkin hampaat, voidaan poistaa kahdella tavalla. Normaalisti hammas poistetaan käsi-instrumentein, irrottamalla hammas kiinnityskudoksista.

Poskihampaissa on enemmän juuria, joiden vuoksi ne joudutaan poistamaan leikkaamalla useammin kuin muut hampaat. Viisaudenhampaat saattavat myös jäädä puhkeamatta tai puhjeta vain osittain, jolloin poisto vaatii leikkaamisen.

Joskus hampaat voidaan myös joutua pilkkomaan pienempiin osiin ennen poistoa. Tämäkin on yleisintä isoissa ja monijuurisissa viisaudenhampaissa.

Viisaudenhampaan poisto ja antibiootit

Terve ihminen ei usein tarvitse antibiootteja hampaan poiston yhteydessä. Mikäli viisaudenhampaan poistoon liittyy selvä tulehdus tai poisto on erityisen hankala, voidaan määrätä antibioottikuuri. Lääkekuuri aloitetaan tällöin hieman ennen hampaan poistoa ja se jatkuu tyypillisesti kahdesta seitsemään päivään poiston jälkeen.

Antibioottikuuri vähentää poistokuopan tulehdusriskiä.

Viisaudenhampaan poiston jälkeen

Viisaudenhampaan poiston jälkeen hammaslääkäri asettaa poistohaavalle sideharson, jota purraan jopa tunnin ajan. Harson alla verenvuoto hyytyy, ja poistokuoppaan syntyy suojaava verihyytymä.

Hampaan poiston jälkeen ei pidä laittaa mitään suuhun kahteen–kolmeen tuntiin. Myös tupakointi on kielletty, ja sitä on mielellään vältettävä ainakin kolmen päivän ajan. Haavaa ei pidä myöskään kosketella. Fyysistä rasitusta ja saunomista on hyvä välttää muutaman päivän ajan.

Viileät ja kylmät ruoat ovat helpointa syötävää viisaudenhampaan poiston jälkeen. Pureskelua tulisi välttää sillä puolella, jolta hammas on poistettu.

Jos haava on kipeä voi ottaa särkylääkettä, mutta ei mielellään asetyylisalisyylihappoa sisältäviä lääkkeitä (esim. aspiriini), sillä ne voivat pitkittää verenvuotoa. Särkylääkkeen lisäksi kipuja voi lievittää kylmähauteella. Hampaat saa pestä normaalisti, mutta haavakohtaa tulee varoa ainakin muutaman päivän ajan.

Ongelmat viisaudenhampaan poiston jälkeen

Hammaskuopan tulehdus (alveoliitti) on yleisin ongelma viisaudenhampaan poiston jälkeen. Se oireilee kovana kipuna poistokuopassa alkaen noin kolmannesta päivästä hampaan poiston jälkeen.

Harvinaisemmissa tapauksissa viisaudenhampaan poiston yhteydessä tulee hermovaurio, joka oireilee tuntopuutoksena kielen reunassa tai alahuulessa. Useimmiten tuntopuutos on kuitenkin ohimenevä.

Jos haava vuotaa runsaasti verta tai kipeytyy muutaman päivän kuluttua hampaan poistosta, tulee aina ottaa yhteyttä hammaslääkäriin.

Etsitkö hammaslääkäriä?

varaa20aikasi20tc3a4stc3a4-8911259