• info@tohtorille.fi

HIV, eli immuunikatovirus, ja AIDS eivät ole synonyymejä | Tohtorille.fi

HIV eli immuunikatovirus tarttuu suojaamattomassa sukupuoliyhteydessä tai pistoksen kautta. Syntyvä lapsi voi myös saada tartunnan äidiltään.  Suomessa todetaan vuosittain noin 170 uutta HIV -tartuntaa, joista yli puolet on saatu ulkomailla.

Mitä ovat HIV ja AIDS?

HIV on immuunikatovirus, lyhenne muodostuu sanoista human immunodeficiency virus. HI-virus tarttuu suojaamattoman seksissä, pistoksen kautta tai syntyvälle lapselle äidiltä. Tavallisin tartuntatapa on heteroseksi, seuraavaksi yleisimmät homoseksi ja suonensisäiset huumeet.

HI-virusta ei tartunnan jälkeen pystytä poistamaan elimistöstä. Virus tuhoaa kehon puolustusjärjestelmän tuhoamalla T-valkosoluja. Kun puolustuskyky heikkenee, tartunnan saanut altistuu monille eri taudeille.

HIV ja AIDS eivät ole synonyymejä. AIDS nimitys tulee sanoista acquired immunodeficiency syndrome. AIDS diagnosoidaan siinä vaiheessa, kun HIV-tartunta on edennyt niin pitkälle, että potilaan immuunijärjestelmä on heikentynyt huomattavasti ja hän sairastuu johonkin HIV:n oheistautiin. Kaikille HIV-tartunnan saaneille ei kehity AIDS:ia.

Suomalaisten seksiperäisistä HIV-tartunnoista yli puolet on peräisin ulkomailta. Eniten tartuntoja saadaan Thaimaassa, Venäjällä ja Virossa.

HIV-oireet

HIV-tartunnan ensivaiheessa, noin 2–6 viikkoa tartunnasta, vain osa saa oireita. Noin joka toinen tai kolmas voi saada oireikseen kuumetta, nielutulehduksen, kipeitä haavoja suuhun, päänsärkyä, turvonneita imusolmukkeita, nivelsärkyä, ripulia ja rokon kaltaista ihottumaa päähän, ylävartaloon, kämmeniin ja jalkapohjiin. Oireet häviävät noin kuukaudessa. Samanlaisia oireita voi kuitenkin aiheuttaa muutkin sairaudet.

Ensivaihetta seuraa jopa vuosien oireeton jakso, jonka aikana elimistön puolustuskyky pikkuhiljaa heikkenee. Kun elimistön viruskuorma pääsee kasvamaan, oireina voi olla laihtumista, pitkittynyttä ripulia, lämpöilyä, voimakas tali-ihottuma, hiiva- ja sienitulehduksia iholla ja limakalvoilla, vyöruusut, runsaat syylät ja kondyloomat ja toistuva sukuelinherpes.

AIDS todetaan, kun elimistön puolustuskyky romahtaa ja syntyy jokin oheistauti. Tavallisia oheistauteja ovat esimerkiksi hiivatulehdus suussa ja ruokatorvessa, sienen aiheuttama keuhkokuume, Kaposin sarkooma sekä atyyppisten mykobakteerien aiheuttamat infektiot.

HIV:n toteaminen

HIV-tartunta voidaan todeta verikokeesta vasta-aineet tutkimalla 2–4 viikon kuluttua oireiden alusta tai viimeistään kolmen kuukauden jälkeen tartunnasta. Jos verikokeen tulos on positiivinen, varmistetaan tulos vielä toisella verikokeella.

HIV-testeihin on aina syytä hakeutua, kun tartunta on mahdollinen, esimerkiksi suojaamattoman seksin tai pistotapaturman jälkeen. Testejä tehdään terveyskeskuksissa, yliopistollisissa sairaaloissa ja yksityisillä lääkäriasemilla. Nimettömiin testeihin on mahdollista hakeutua HIV-tukikeskuksiin tai Suomen Punaisen Ristin Pluspisteisiin. Raskaana oleville seulontaa on tarjolla äitiysneuvolassa. Lääkäri voi myös joskus ehdottaa testiä, jos sopivat oireet tai sairaus on jäänyt ilman selitystä.

Kun tartunta on todettu jäljitetään potilaan seksikumppanit testausta varten nykyhetkestä todennäköiseen tartuntahetkeen tai viimeisimpään negatiiviseen testitulokseen saakka.

HIV:n hoito

HIV:n hoito perustuu jatkuvaan viruslääkitykseen. Tartunnan varhainen toteaminen on tärkeää onnistuneen hoidon kannalta. Hoito aloitetaan siinä vaiheessa, kun elimistön puolustuskyky on heikentynyt sille tasolle, että alkaa tulla oireita. Viruslääkkeet hidastavat ja jopa mahdollisesti estävät taudin etenemisen AIDS-vaiheeseen. Lääkityksen tulee olla jatkuvaa, jotta hoitoteho säilyy.

Lasta odottavan äidin tehokas hoito pienentää lapsen sairastumisriskin noin yhteen prosenttiin. Tartunnan saaneen vastasyntyneen tehokas lääkehoito voi estää viruksen lisääntymisen ja joskus virus jopa häviää kokonaan.

HI-virukseen voidaan antaa myös estolääkitystä, esimerkiksi pistotapaturman yhteydessä tai jos kondomi rikkoutuu ja partneri on HIV-positiivinen. Estolääkitys tulee aloittaa 72 tunnin sisällä, mielellään jo kahden tunnin kuluessa altistumisesta.

HIV:n ehkäisyssä avainasemassa on seksuaaliterveystietojen ja -taitojen lisääminen. Kondomi suojaa tartunnalta sukupuoliyhteydessä ja myös kahden HIV-positiivisen välisessä seksissä suositellaan kondomia, sillä virukset voivat olla eri kantaa ja tartunta voi nopeuttaa taudin etenemistä.

Lähteet:

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00421 http://hivtukikeskus.fi/hiv-ja-aids/